Cum se descurcă bătrânii din creierii munților în vremea pandemiei. La 94 de ani, tanti Elena ține o gospodărie cu…

Publicat: 03/04/2020 | 11:55
Dacă, în orașe, atmosfera fierbe de vești proaste, oamenii parcă nu mai au liniște și nici stare să rămână în case, militarii și polițiștii stau de veghe pe străzi și viața a fost dată peste cap, în creierii munților, liniștea a fost dintotdeauna apăsătoare, în satele răsfirate veștile ajung greu, iar oamenii își duc dintotdeauna traiul cu puțin, cu muncă și trudă și își spun speranța în Dumnezeu. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă spune, pe scurt, povestea lor și a celor care îi ajută. (VEZI ȘI: Cutremurător. Căminul de bătrâni din Vâlcea îşi închide porţile din cauza coronavirusului)
Dacă unii se plâng că le este greu să iasă rar și să facă provizii, învățați cu o rutină și o efervescență cotidiană, ce mai pot spune bătrânii din munți, în baston, cu kilometri întregi care îi despart de magazine și drumuri șerpuite pe care răzbat de atâția ani?
De vineri SE MAJOREAZĂ AMENZILE pentru nerespectarea ordonanțelor militare

Lacrimi de mulțumire

În sud-estul munților Făgăraș, sunt sute de bătrâni, unii fără familie aproape, alții fără niciun venit. Nu cer și nu strigă după ajutor, dar nici nu ar trebui să-i uităm. Cât de mare este bucuria când primesc o pungă de mălai, o sticlă de ulei sau câteva kilograme de mere? Cuvintele sunt de prisos, lacrimile din ochii lor spun totul.
Tanti Elena are 94 de ani și locuiește singură în Stoienești, pe Valea Bădenilor
Bătrâna din imagine are 94 de ani și locuiește singură în Stoienești, pe Valea Bădenilor. Tanti Elena se îngrijește cum poate de gospodăria mică, unde îi țin companie câteva găini și un pisoi. Abia și-a putut stăpâni lacrimile când l-a văzut pe Liviu, rangerul care i-a adus alimentele. I-a mulțumit repetat, a spus că se va ruga pentru sănătatea lui și l-a impresionat cu luciditatea și conștiința de care a dat dovadă.
PANDEMIE | Cum poți economisi bani în vremea izolării
Are doi copii, cel mai aproape la vreo 30 km, dar și lor le este greu. Când l-a văzut pe primarul din comună, care îl însoțea pe ranger, prima ei grijă a fost să se scuze că nu a plătit “dările” încă. (NU RATA: Sfaturi utile. Cum protejăm bătrânii de coronavirus)

Pe cărări de munte, până la casele bătrânilor

Voluntarii au urcat până în satele izolate
Săptămâna aceasta, voluntari de la Fundația Conservation Carpathia, care se luptă de ani de zile cu tăierile ilegale de păduri, au făcut liste cu autoritățile locale și apoi au mers pe cărări de munte până la casele bătrânilor. Au bătut la ușile celor 500 de suflete din comunitățile din Rucăr, Lerești, Dâmbovicioara, Valea Mare-Pravăț, Stoenești, Cetățeni, Nucșoara, Arefu din județul Argeș și Runcu și Moroieni din județul Dâmbovița.
EXPLOZIE DE DECESE în România din cauza coronavirusului
Sunt oameni peste 65 de ani, fără sursă de venit sau fără un sprijin din partea familiei. Le-au oferit orez, zahăr, mălai, ouă, ulei, fructe și legume de sezon sau conservate, brânzeturi, miere cumpărate de la micii producători locali.
Voluntarii vor continua să le ducă pachete și în următoarele patru săptămâni. Donațiile se pot face AICI.