Cum se imbracau doamnele la plaja in perioada interbelica si care erau statiunile “de fite” ale epocii

De: Cancan
Publicat: 19/05/2015 | 16:15

Intr-o epoca a pudibonderiei, aparitiile feminine pe plaja, in perioada interbelica, nu erau atat de indraznete asa cum se intampla azi.

La mijlocul anilor ’30, daca domnilor le era permis sa-si arate bustul, doamnele nu imbracau la malul marii decat costume de baie intregi, care nu le descopereau abdomenul. Nu exista conceptul de costum de baie din doua piese si cu atat mai mult nici vorba de… topless!

In acei ani, in Romania erau la moda doua statiuni de pe litoralul Marii Negre: Constanta si Mangalia. Intr-un reportaj realizat in iulie 1934 de revista “Realitatea ilustrata”, autorul scria: “Statiunea balneara are cu tot numele de Mangalia vile stilate, comode si privelisti minunate.

Cum arata plaja din Mangalia la mijlocul anilor ’30

(…) Te destepti in zorii zilei, intarit si cu dor de viata. Iti iei costumul si halatul, scobori la plaje si te intanzi pe nisipul caldut, cand cu fata la soare, cand cu umerii la razele lui. Daca te simti prajit indeajuns si soarele e gata sa te sufoce, un pas si valurile marii te primesc in bratele lor. E un deliciu.

Cum era „populata” plaja din Mangalia in 1934

(…) Mangalia are o plaja cum putine se gasesc pe litoralul Marii Negre. Lunga la exterior de aproape 2-3 kilometri, larga de 100 metri, prin unele locuri, are caracteristica minunata de a-si pastra si la interior un fund fara gropi cu panta dulce accesibila tuturor de la copilul mic la sampionul de forta. Intri in apa ca la tine acasa fara teama si fara risc”.

_____________________________________

CITESTE SI:

Ce scria presa mondena despre high-life-ul din Romania in urma cu 100 de ani!

Ce superstitii si credinte existau in urma cu un secol! Romanii erau ingroziti la 1900 de strigoi, farmazoane si…

CANCAN DE ODINIOARA. Ce se vindea la mica publicitate in urma cu 111 ani!

_____________________________________

In 1937, revista „Realitatea ilustrata” a publicat pe coperta, in editia din august, o „sirena” la mare!

In Europa, cea mai sclipitoare statiune a acelor vremuri era Venetia. Practic, la apusul anilor ’30, aceasta avea notorietatea pe care azi o au Monaco, Nisa sau Cannes.

In Venetia, plaja Lido era renumita. Acolo, isi petreceau vacantele bogatasii lumii si cele mai mari personalitati din politica, sport sau lumea filmului. Cu fiul presedintelui Roosevelt, starul de cinema Brigitte Helm sau printul Mdvinani te puteai intalni oricand la plaja!

Plaja Lido din Venetia era „etalonul” luxului in epoca

In fiecare zi, dupa masa, celebritatile participau la unele dintre cele mai fastuoase ceaiuri dansate, pe terasele de lux de pe Coasta Adriaticii.

La Venetia, personalitatile si bogatasii lumii se refaceau dupa o dimineata la plaja la un ceai dansat pe o teresa de lux

Ce „stramosi” au avut… papucii de plaja si cremele solare!

Tot pe plaja de la Lido se dadea si tonul in moda estivala, in intreaga lume. Pe atunci, papucii de plaja ai doamnelor nu existau. Ca sa-si protejeze picioarele, ele se incaltau cu sandale cu talpa inalta din pluta.

Sandalele cu talpa din pluta tineau locul papucilor de plaja din prezent

Crema de protectie solara era, de fapt, grasime animala! Inainte sa se bucure de valurile marii, femeile se ungeau pe tot corpul cu grasime pentru ca apa sarata sa nu le afecteze pielea si, eventual, sa nu raceasca.

In locul cremelor de protectie solara, femeile se ungeau cu… grasime animala

Care erau “fitele” starurilor

In acei ani, ca si azi, Hollywood-ul era “Cetatea celebritatilor”. Jean Parker, fermecatoarea vedeta americana, isi transporta in fiecare dimineata pe plaja de la Santa Monica o cabina in care isi aranja hainele de care “avea nevoie” la plaja! Ideea le-a inspirat pe multe dintre doamnele din “lumea buna”, care isi carau, dupa ele, cabinele vestimentare pe malul marii.

Celebra actrita Jean Parker a impus in perioada interbelica moda „cabinei vestimentare la plaja”!

Ce sporturi se practicau la plaja

Nu doar de soare si de apa se bucurau cei care ajungeau la mare in perioada interbelica. Multe sporturi nautice – care in prezent ni se pot parea cel putin bizare – erau la mare moda.

In 1935, acesta era considerat „cel mai nou sistem de plutitoare”!

De pilda, in 1935, in Franta se lansase “cel mai nou sistem de plutitoare, conduse de mana omului, care simte in acelasi timp si placerea apei”.

Americanii se mandreau ca au lansat un nou sport nautic

De cealalta parte a Atlanticului, in California, in 1938, aparuse un sport nou: sky de apa cu panze. “Sportivii inainteaza usor pe apa cu ajutorul unor barci in care incap numai picioarele si care sunt impinse de vantul care bate in aripile totunde, construite din tevi usoare si hartie”, relata revista “Realitatea ilustrata”.