Cum se împarte piața imobiliară în București. În ce cartier un apartament cu 2 camere costă 150 de mii de euro

Publicat: 20/02/2024 | 22:43

Prețurile apartamentelor de vânzare au crescut cu 9% la începutul acestui an față de luna ianuarie 2023. Totuși, rămân constante costurile medii în comparație cu decembrie 2023. Astfel, pare că piața imobiliară din București se împarte în mai multe categorii. În unele zone, un apartament cu două camere este vândut chiar și cu 150.000 de euro.

Apartamentele noi sunt mult mai scumpe față de anul trecut. În ianuarie 2024, prețul solicitat pe metrul pătrat a crescut cu 10% în ianuarie 2024. Prețurile apartamentelor vechi au crescut și ele, dar cu 8%. Deși imobiliarele au suferit o creștere semnificativă, numărul oamenilor interesați pentru proprietățile de vânzare a crescut cu 59% în ianuarie 2024 față de aceeași lună a anului precedent.

Citește și: BLOCUL SECRET DIN BUCUREȘTI CU CEA MAI NEOBIȘNUITĂ FAȚADĂ. A FOST CONSTRUIT ÎN 1946 PENTRU BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Ce prețuri au apartamentele din București

În martie 2023, un raport referitor la prețurile locuințelor și chiriilor a arătat care sunt cele mai scumpe zone din București. În ceea ce privește garsonierele, cartierele Tineretului și Timpuri Noi au înregistrat cel mai ridicat preț, cu o medie de 71.933 euro. Pe listă, urmează zonele Alba Iulia, Decebal și Muncii, unde o garsonieră costă, în medie, 68.613 euro, iar la Universitate și Kogălniceanu prețul mediu este de 67.225 euro.

Nici chiriile nu sunt prea accesibile. În cazul garsonierelor, zona Aviației se clasează pe primul loc, având o medie de 417 euro, urmată de Băneasa și Alba Iulia cu 390 euro, respectiv, 341 euro. Același cartier are cele mai mari prețuri și în cazul apartamentelor cu două camere de vânzare, media fiind de 147.887 euro. Pentru chiriile în aceeași categorie, Băneasa a avut cel mai mare preț mediu, de 570 euro.

În ceea ce privește apartamentele cu 3 camere, 13 Septembrie a dominat cu un preț mediu de 235.000 euro. Însă, Băneasa a ocupat loc fruntaș în cazul chiriilor pentru aceste imobile, pentru care oamenii plătesc, în medie, 1.015 euro.

Bucureștii Noi și Dămăroaia sunt cartierele unde se vând cel mai scump casele și vilele, cu o medie de 452.789 euro. În cazul chiriilor pentru acestea, cea mai mare medie s-a înregistrat în Alba Iulia – 3.695 euro.

Ce se întâmplă cu piața imobiliară în 2024

Principalii jucători de pe piața imobiliară au explicat că cererea constantă, oferta limitată și condițiile de finanțare atractive sunt câțiva factori esențiali care vor contribui la o continuare a majorărilor.

„După doi ani dificili, dar cu performanțe care au întrecut chiar și cele mai optimiste așteptări, piața rezidențială dă semnale pozitive la începutul lui 2024. Cel mai important semnal vine din partea cumpărătorilor, jumătate dintre aceștia fiind preocupați de creșterea prețurilor.

Ne așteptăm ca tocmai acest segment de cumpărători să fie foarte activ în lunile următoare pentru a fructifica oportunitățile din piață; avem, astfel, toate premisele pentru ca numărul tranzacțiilor să crească”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, potrivit Știrile Pro TV.

Citește și: ORAȘUL DIN ROMÂNIA ÎN CARE O GARSONIERĂ COSTĂ DOAR 4.500 DE EURO ACUM, ÎN 2024