Cum se transmite malaria, virusul care a răpus-o pe Camelia Tișe

Publicat: 07/02/2024 | 11:14

Noi detalii în cazul morții Cameliei Țișe, fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. De ce boală a fost răpusă, de fapt, femeia? 11 români au mai fost diagnosticați cu această boală. Cum se transmite virusul?

INML a transmis ce boală a răpus-o pe Camelia Țișe. Potrivit certificatul de deces, fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj a murit de malarie. Aceasta s-ar fi infectat în timp ce se afla în vacanță în Tanzania. Se pare că femeia ar fi confundat simptomele cu cele ale unei răceli și din acest motiv nu a mers la medic.

Camelia Tișe era unul dintre cei mai cunoscuți notari din Cluj. Femeia a fost găsită fără suflare în blocul în care locuia și-și desfășura activitatea notarială. Mai exact, aceasta deținea două apartamente, unul în care locuia și unul în care avea biroul de notar.

Citește și: CE TE AȘTEAPTĂ DACĂ EȘTI UN ȘOFER NEGLIJENT. RECTIFICĂRILE LEGISLATIVE PRODUC PANICĂ PRINTRE POSESORII DE PERMISE

Camelia Tișe a fost infectată cu malarie în vacanță în Zanzibar

Femeia care se ocupa de curățenie în apartamentele Cameliei a fost cea care a făcut descoperirea macabră. Menajera a sunat imediat la 112, dar medicii de la fața locului nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața. Medicii legiști au stabilit că femeia murise încă de sâmbătă.

Camelia Tișe suferea de depresie, iar anchetatorii nu au exclus varianta unei sinucideri. Femeia suferea foarte mult pentru că fiul ei, în vârstă de 13 ani, locuiește împreună cu tatăl.

Autopsia a elucidat misterul morții Cameliei Tișe. Fina lui Emil Boc a fost răpusă de malarie, boală de care nici măcar nu știa că suferă. Aceasta s-ar fi infectat după o vacanța petrecută în Zanzibar.

Fosta soție a liberalului din Cluj nu este prima victimă pe care malaria o face în 2024. Un bărbat în vârstă de 57 de ani s-a stins din viață săptămâna trecută la spitalul Victor Babeș din București. Acesta a fost infectat tot după ce s-a întors din vacanța în Zanzibar. Medicii din Oradea au depistat un caz de malarie chiar în ziua în care Camelia Tișe a fost găsită fără suflare.

Cum se transmite malaria

Principala formă de răspândire a malariei este o înțepătură de țânțar. Aceasta este modalitate directă de infectare. Boala este determinată de Plasmodium, un parazit al cărui vector este țânțarul Anofel, cunoscut drept țânțarul malariei.

Virusul este inoculat la om prin înțepătură. Potrivit specialiștilor, există peste 400 de specii ale țânțarului Anofel, dintre care aproximativ 85 de specii pot transmite boala la om.

Principalele simptome sunt identice cu cele ale unei viroze. Mai exact, este vorba despre frisoane puternice, febră, transpirație, greață și vărsături, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, dureri în piept, diaree, probleme de respirație și tuse.

Citește și: DE NECREZUT! CÂȚI LEI A AJUNS SĂ COSTE O CIORBĂ DE VĂCUȚĂ ÎN RESTAURANTELE DIN BUCUREȘTI