Cum se va desfășura procesul de vaccinare anti-Covid în România. Explicațiile oferite de coordonatorul campaniei

Publicat: 21/11/2020 | 17:55

Şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a explicat cum se va realiza procesul de vaccinare în România.

Medicul Valeriu Gheorghiță a oferit informații despre costul vaccinului, a afirmat că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 nu va fi obligatorie, iar campania de vaccinare se va face în trei etape. (CITEȘTE ȘI: CÂT VA COSTA VACCINUL ÎMPOTRIVA COVID-19 PRODUS DE PFIZER ȘI BIONTECH? ESTE NEVOIE DE DOUĂ DOZE PENTRU IMUNIZAREA UNEI PERSOANE)

„Asta ne şi propunem şi sper să şi reuşim în final, să încercăm să lămurim, să demontăm toate miturile care există la acest moment şi fiecare să ia această decizie în baza unui nivel cât se poate de mare de informare atunci când va opta sau nu pentru a se vaccina. Trebuie să precizez un aspect: vaccinarea va fi gratuită şi va fi voluntară, în niciun caz şi va fi condiţionată sau obligatorie şi din acest punct de vedere cred că fiecare trebui să aibă un nivel suficient de mare de date corecte şi din surse sigure şi credibile ca să decidă acest lucru”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, sâmbătă, într-o intervenţie televizată, informează News.ro.

Vaccinarea se va face în trei etape

Şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare a mai declarat că pentru ca vaccinarea să ducă la sfârşitul pandemiei este nevoie de un nivel de imunitate colectivă care este estimat la aproximativ 60-70% din populaţie. (VEZI ȘI: CINE VA ADMINISTRA VACCINUL ANTI-COVID ROMÂNILOR. ANUNȚUL LUI NELU TĂTARU: „ARMATA VA FI IMPLICATĂ”)

”Ne aflăm la finalizarea strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, ea va fi făcută publică la începutul săptămânii viitoare. La început, capacitatea de producţie este depăşită, nu poate să facă faţă aceste cereri fără precedent la nivel global, motiv pentru care s-a recomandat o prioritizare a anumitor categorii populaţionale.

 Vorbim în primul rând de lucrătorii din sistemul medical şi din domeniul social, adică acei lucrători din sănătate şi respectiv din centrele de rezidenţă, din căminele pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru persoanele vârstnice, iar în etapa a doua vom vorbi de accesul persoanelor din categoriile vulnerabile şi anume persoane cu vârsta peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice la care se adaugă pe acelaşi nivel de importantă persoanele care deservesc activităţi esenţiale din infrastructura critică a statului. Iar în cea de-a treia etapă vom vorbi de vaccinarea populaţiei generale”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.