Cum si ce se gatea in mahalalele din Bucuresti acum 100 de ani! Ce pregateau romanii de Paste!

De: Cancan
Publicat: 10/04/2015 | 12:06

De Paste, acum 100 de ani toate gospodinele munceau de zor, iar mirosul carnii de miel pe tigaia incinsa invada fiecare coltisor al mahalalelor.

Coperta cartii publicate in 1917

Intr-o vreme cand barbatii isi permiteau sa isi tina sotiile acasa, gospodinele se dadeau peste cap sa isi tina barbatii multumiti.

„Atat sanatatea cat si soarta economica a unei familii atarna de cunostintele artei culinare ale gospodinei, caci pentru a cultiva spiritul – nazuinţa cea mai superioara a omului – trebuie inainte de toate sa stii sa hranesti trupul.”, se arata in prefata cartii „Buna menagera” scrisa in 1914 de Ecaterina Colonel Steriad, absolventa Institutului Damen-Stift din Viena (o scoala religioasa de prestigiu care invata femeile bunele maniere si tainele bucatariei).

______________________________

CITESTE SI:

CANCAN DE ODINIOARA. Ce se vindea la mica publicitate in urma cu 111 ani!

Povestea “Sfantului descult” care a fost intemnitat pentru ora de religie! La ce torturi l-au supus comunistii pe „Zanatecul” Nil
______________________________

„Familia este temelia societatii, un bun menagiu (menaj – n.r) recomanda o buna familie”, este motoul autoarei, care in aproape 400 de pagini le invata pe gospodine diverse retete, din care amintim azi pe cale traditionale pe masa de Paste.

Livius Ionescu