Cum va fi vremea în august 2022. Raed Arafat a transmis un avertisment: „Acum, temperaturile sunt foarte mari, nu este apă, e totul uscat, deci arde mai uşor”

Publicat: 22/07/2022 | 11:40

Administrația Națională de Meteorologie a transmis estimările temperaturilor pentru luna august. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice, în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele vestice. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a transmis un avertisment despre riscului izbucnirii incendiilor de vegetaţie sau de pădure în această perioadă caniculară.

În săptămâna 01.08.2022 – 08.08.2022 temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în vestice.

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales la munte.

CITEŞTE ŞI: TEMPERATURI RECORD! ANM A EMIS COD PORTOCALIU DE CANICULĂ ÎN 10 JUDEŢE

În ceea ce priveşte săptămâna 08.08.2022 – 15.08.2022 mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile.

Raed Arafat a transmis un avertisment: „Acum, temperaturile sunt foarte mari, nu este apă, e totul uscat, deci arde mai uşor”

Raed Arafat a explicat faptul că anul acesta, comparativ cu 2021 sunt de șapte ori mai multe focare de incendii. Acesta a mai precizat că arderile necontrolate sunt cauzate de oameni.

„Din păcate, incendiile sau arderile necontrolate pe care le cauzează oamenii încă sunt multe. Noi, pe 24 de ore, intervenim şi la 100 şi ceva de intervenţii pe zi. În weekenduri, sunt 50-60 de intervenţii de incendii în case şi 150- 200 de arderi necontrolate. Aceste arderi necontrolate sunt extrem de periculoase şi pot să se extindă. 

Am avut o situaţie, recent, luna asta sau sfârșitul lunii trecute, când a fost atinsă pădurea de un incendiu necontrolat, cauzat de o persoană care a vrut să îşi cureţe câmpul. Şi atunci s-a ajuns şi la o pădure şi a fost mai greu pentru pompieri să lichideze incendiul”, a afirmat Raed Arafat.

Raed Arafat a explicat că, din cauza secetei și a temperaturilor foarte mari, riscul de izbuncire a incendiilor este mult mai ridicat în această perioadă.

„Acum, temperaturile sunt foarte mari, nu este apă, e totul uscat, deci arde mai uşor. Şi dacă mai bate şi vântul, deja răspândirea este mai rapidă. Gândiţi-vă că s-ar putea ca temperaturile să persiste o perioadă lungă. Cu cât persistă mai mult, cu cât nu scad, cu cât nu plouă, cu atât riscul incendiilor, pe zi ce trece, este mai mare şi orice foc deschis este un factor declanşator.

Responsabilitate mare trebuie să aibă fiecare persoană care merge în munte, merge în pădure, să nu aprindă focul în zonele respective. Uneori crezi că l-ai stins, dar nu l-ai stins bine, ai plecat, deci duce la apariţia unui incendiu. Chestia asta – ‘lasă că îl sting eu’ – la acest moment, e mai bine să nu-l aprinzi. adică să nu folosești foc deschis în zonele respective”, a precizat Raed Arafat.