Cum vi se pot fura banii de pe card

De: Cancan
Publicat: 05/05/2007 | 00:00

Vigilenta. Nu comunicati nimanui (nici bancii) codul PIN si nu raspundeti la e-mail-uri suspecte! Atac. Hackerii va pot goli conturile prin e-mail, bancomate-capcana si chiar prin POS-urile din magazine Arpad Dobre Tentativele de fraudare prin e-mail a clientilor mai multor banci s-au inmultit in ultima vreme, cel mai recent atac fiind inregistrat ieri de Credit Europe Bank (fosta Finansbank). Conturile clientilor mai putin vigilenti pot fi golite prin metoda „phishing”, dar mai exista si alte metode.

Metode

Phishing. Este o forma de frauda pe Internet prin care hackerii urmaresc obtinerea unor informatii privind utilizarea cardului: numar, valabilitate, codul PIN etc. Pentru obtinerea informatiilor hotii creeaza un web site ce imita pana la confuzie site-ul unei banci, de exemplu, apoi trimit e-mail-uri prin care solicita informatii confidentiale. Pharming. Este efectul unui virus care se instaleaza in computer si, in momentul in care utilizatorul tasteaza adresa unei pagini de Internet a unei banci, de exemplu, este redirectionat catre o copie a acelei pagini, care desi arata identic, nu este cea originala. Apoi urmeaza cererea de date confidentiale, ca la „phishing”. „Buza” la bancomat. Hotii lipesc pe bancomat (ATM) un copiator de carduri, identic cu fanta originala prin care se introduce cardul, in timp ce o camera video minuscula, ascunsa langa bancomat, inregistreaza PIN-ul tastat de posesor. O echipa sta pregatita intr-o masina pentru a copia informatia transmisa electronic (fara fir) de la echipamentul instalat langa ATM. Dupa ce posesorul cardului pleaca, hotii confectioneaza o dublura a cardului si fura toti banii din cont. POS-uri „aranjate”. E o metoda care consta in copierea cu mijloace electronice a cip-ului din dispozitivul POS (point-of-sale), folosit frecvent la plata cu cardul a cumparaturilor in magazine. Concret, teparii dau o spargere intr-un magazin dotat cu POS, ii inlocuiesc cip-ul cu unul „aranjat”, fura nimicuri, apoi dispar. Hotii revin dupa o vreme, scot cip-ul lor si copiaza numerele de card si codurile PIN ale celor care au platit prin POS, apoi le devalizeaza conturile.

Sfaturi

Specialistii de la Bitdefender si reprezentantii bancilor comerciale recomanda utilizatorilor de carduri sa nu divulge nimanui, sub nici o forma, nici numarul cardului, nici codul PIN si sa anunte imediat banca daca au primit vreun e-mail suspect.