Cum vrea PSD să reducă facturile la energie și gaze? Pachetul pe care îl vor propune social-democrații în coaliție

Publicat: 17/01/2022 | 16:04

Purtătorul de cuvânt al PSD, Ștefan Radu Oprea, a detaliat, luni, înaintea ședinței coaliției, pachetul de măsuri din energie pe care social democrații le-au convenit în ședința Consiliului Politic Național și le propun partenerilor de guvernare.

Printre acestea se numără plafonarea prețului la energie și gaz la o valoarea mai mică decât cea stabilită prin actuala schemă de ajutor, în vigoare din 1 noiembrie și până în 31 martie, și dublarea cantității pentru care prețul este compensat.

„Dacă acest pachet de măsuri s-ar aplica cu 1 februarie, ceea ce ar cuprinde consumul din ianuarie, ar însemna ca toți consumatorii casnici din România, instituțiile publice, întreprinderile mici și mijlocii și companiile din România, infrastructura critică, să beneficieze de scăderi substanțiale, la prețul facturilor la energie și la gaze”, a declarat senatorul Ștefan Radu Oprea, potrivit GÂNDUL, dând exemple de calcul pentru reducerile la facturi în cazul actualei legi, respectiv cele propuse de PSD.

PSD vrea reducerea plafonului cu aproape 45%

Înaintea ședinței, liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunța că pachetul de măsuri va fi prezentat în ședința coaliției, programată la ora 17:00, la Parlament.

„În ce constau aceste măsuri? În reducerea plafonului cu aproape 45%, a valorii plafonului, și la gaze, și la energie electrică și dublarea volumului care este compensat, și la energie și la gaze”, a declarat Radu Oprea. Purtătorul de cuvânt a menționat și scăderea TVA, de la 19 la 5%, de la 1 februarie, pentru consumatorul casnic și IMM-uri.

Legea plafonării și compensării a fost votată de deputați pe 27 octombrie și se aplică din 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Conform legii, beneficiază de plafonarea prețului final de facturare de cel mult 1 leu/kWh – din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh – și prețul final facturat al gazelor naturale la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh – nu doar consumatorii casnici, ci și spitalele, unitățile de învățământ, creșele, atât publice, cât și private.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, aproape 90% dintre români ar beneficia de compensare prin măsurile propuse de formațiune. Propunerea PSD prevede un plafon de cel mult 0,303 lei/kWh pentru energia activă și 0,20 lei/kWh la gazele naturale.

Conform legii actuale, cantitățile de energie pentru care se acordă compensație:

  • 300 kwh/lună – 1.500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
  • echivalentul în kWh a 1.000 metri cubi de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 –  martie 2022)

Măsuri structurale și alte tipuri de măsuri anunțate de reprezentantul PSD în conferința de presă:

  • Cele legate de facturile care au fost făcute greșit. Stornarea facturilor să se facă imediat, să se recalculeze fără penalități.
  • În aceeași perioadă, debranșarea să fie interzisă.
  • Penalizarea dură a oricărui abuz.
  • Supraimpozitarea, acolo unde se face profitul, nu doar la producător, ci pe tot lanțul, pentru că e nevoie de o repartiție corectă a efortului pe care îl avem cu toții – nu doar pe cetățean sau consumatorul final – instituție publică sau companie, de la la producător, până la consumator, inclusiv pe furnizor. Supraimpozitarea poate fi o astfel de măsură sau reglementarea marjei de profit pe tot lanțul.
  • Măsuri structurale, de sprijin pentru a deveni prosumeri.

Întrebat despre impactul bugetar, acesta a precizat că este calculat, dar va fi prezentat de ministrul Finanțelor. El a precizat că nu reprezintă doar cheltuielile pe care le-ar face statul român din buget, ci trebuie să ne gândim și la instituțiile publice unde impactul bugetar e mare pentru că facturile trebuie plătite. „Sunt valori care pot fi suportate din bugetul de stat”, a spus Ștefan Radu Oprea, precizând că au fost identificate resurse.