Cura de slăbire de care nu ai auzit niciodată. Ce înseamnă și cum trebuie să ții dieta somnului

Publicat: 13/06/2022 | 20:58

Chiar dacă știi deja faptul că lipsa somnului poate dăuna grav sănătății, un studiu recent al experţilor de la Universitatea din Chicago vine cu o nouă teorie. Astfel, lipsa unei odihne adecvate poate dăina grav… greutăţii. 

Astfel, dacă odihna nocturnă este suficientă, organismul eliberează leptina, un hormon care blochează stimulul foametei. Dimpotrivă, o noapte nedormită creşte nivelul de grelină, hormon care te îndeamnă să mănânci şi să alegi în special alimente bogate în calorii.

Un amplu program de slăbire care atinge nu numai alimentele, ci şi aspectele comportamentale, ar fi foarte util să includă câteva indicaţii pentru o bună „igienă a somnului”.

Dacă mai demult s-a crezut că dormitul în exces era o atitudine asociată cu lenea şi un stil de viaţă sedentar, acum s-a înţeles că o odihnă adecvată este esenţială din mai multe motive. Cu cât dormi mai puţin, cu atât te îngraşi mai mult, arată cele mai recente experimente.

Cercetările care confirmă acest lucru au fost efectuate de experţi de la Universitatea din Chicago, care şi-au publicat rezultatele în revista ştiinţifică Jama (Journal of the American Medical Association).

În sondajul care a luat în considerare 80 de adulţi supraponderali, adăugarea în medie a 1,2 ore de odihnă suplimentară pe noapte a dus la o reducere a aportului caloric total.

Participanţii au fost adulţi cu vârste cuprinse între 21 şi 40 de ani, cu o durată medie de somn de mai puţin de 6,5 ore pe noapte.

După o perioadă de somn obişnuit de 2 săptămâni (fără modificări de program) au fost împărţiţi în 2 grupe: primul a urmat o şedinţă de consiliere personalizată care a fost menită să ajute oamenii să doarmă mai mult, până la obiectivul de 8 ore şi jumătate în total.

Ce a însemnat modificarea duratei somnului

Al doilea grup a servit drept „control”, adică termen de comparaţie. După încă 2 săptămâni, durata de somn a primului grup a crescut cu aproximativ 1,2 ore pe noapte şi, în acelaşi timp, s-a înregistrat o scădere a aportului de energie în comparaţie cu grupul de control.

CITEȘTE ȘI: DIETA CU PIERSICI. CUM SĂ SLĂBEȘTI FRUMOS PENTRU UN TRUP DE INVIDIAT LA PLAJĂ

În ciuda unor limitări inerente studiului şi legate mai ales de faptul că participanţii erau deja supraponderali şi dormeau puţin, rezultatele nu i-au surprins pe cei care se ocupă de aceste probleme.

„Este o confirmare: durata scurtă a somnului a fost de mult recunoscută ca un factor de risc pentru obezitate. Este dovedit că dormitul mai puţin tinde să mănânce mai mult”, explică Luigi Ferini-Strambi, directorul Centrului de Medicină a Somnului al Spitalului Irccs San Raffaele din Milano, potrivit Mediafax.

Sursa foto: pexels.com