Curs valutar 4 februarie 2019. Românii au crezut că e o eroare. Câți lei costă azi 1 euro

Publicat: 04/02/2019 | 08:53

Începutul săptămânii i-a luat prin surprindere pe românii care au trecut prin fața caselor de schimb valutar. Cu toate că se așteptau la o nouă creștere puternică a monedei europene, de data aceasta au avut surpriza să constate că există o tendință de stabilizare a cursului. 

Euro rămâne la 4,75 lei,  aproape de cursul anunţat vineri de BNR. Pe 25 ianuarie, euro a atins cel mai ridicat nivel din istorie în faţa leului: 4,7648 lei/euro  Moneda europeană a început să crească după Crăciun. Pe 24 decembrie, euro a scăzut la cea mai mică valoare din 13 septembrie 2018 în faţa leului: 4,6413 lei/euro, informează economica.net.

Băncile comerciale au anunţat pe 1 februarie cursuri de schimb pentru euro, la vânzare, între 4,77 lei şi 4,82 lei.

Dolarul creşte la 4,15 lei, faţă de 4,14 lei, cursul anunţat vineri de BNR. Maximul istoric în faţa monedei naţionale (4,3504 lei/dolar) a fost atins pe 28 decembrie 2016.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,7514 lei/euro, 4,1433 lei/dolar, 4,1749 lei/franc elveţian.

Va continua deprecierea leului

Deprecierea leului poate fi generată, din păcate, și de factori externi. Aşteptările pieţelor sunt ca în curând Rezerva Federală să crească dobânda cheie ceea ce va lovi în monedele din ţările emergente, deci implicit şi în leu, monedă aflată oricum la mâna investitorilor de portofoliu.

În plus, din cauza aşteptărilor inflaţioniste în creştere, deprecierea leului ar putea fi dublată de o majorare a dobânzilor.

„O reacţie mai clară a dobânzilor o vom avea probabil anul viitor când s-ar putea ca BNR să constate că dobânda cheie trebuie crescută ceva mai devreme decât se credea iniţial”, precizează Horia Braun (BCR). Măsurile băncii centrale de reducere a coridorului dintre dobânzile din jurul dobânzii cheie nu fac altceva decât să conducă la o creştere a dobânzilor în piaţă.

„Prin majorarea dobânzii la facilitatea de depozit acordată de BNR, dobânzile interbancare se apropie de dobânda de politica monetară. Dar chiar şi aşa, s-ar putea ca în primul trimestru din anul viitor, BNR să crească şi dobânda de referinţă”.