Cutremur în România, astă noapte! Unde s-a simțit cel mai tare și ce magnitudine a avut

Publicat: 17/05/2020 | 09:07

Un cutremur s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, arată Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL CUTREMURĂTOR AL CERCETĂTORILOR! CE LEZIUNI AU DEZVOLTAT MII DE OAMENI CONFIRMAȚI POZITIV CU NOUL CORONAVIRUS ÎN SUA

Seismul a avut magnitudinea 3,9 și s-a produs la ora 3:51 în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la adâncimea de 137 de kilometri. Brașov, Ploiești, București, Pitești, Bacău, Brăila, Galați sunt orașele în care acesta sa resimțit.

Ultimul cutremur din România, în urmă cu două zile

În urmă cu două zile a avut loc ultimul cutremur, cu magnitudinea de 2.2 grade pe scara Richter, tot în zona seismică Vrancea. Acesta s-a produs la o adâncime de 80 de kilometri.

NU RATA: DANIELA DODEAN, ÎN DOLIU DUPĂ CE MAMA EI A MURIT NEAȘTEPTAT. MĂRTURII CUTREMURĂTOARE: „INIMA EI NU A REZISTAT DORULUI DE COPII ȘI NEPOȚI”

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 89 km E de Brasov, 92 km S de Bacau, 105 km NE de Ploiesti, 107 km V de Galati, 110 km NV de Braila, 154 km N de Bucuresti, 170 km SV de Iasi, 177 km NE de Pitesti, 201 km E de Sibiu, 214 km SV de Chisinau

Cutremur în România. Cel mai mare – 5,2 grade

Cel mai mare cutremur produs în acest an în România a fost pe data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, magnitudinea fiind de 5,2 grade pe scara Richter. Seismul a fost resimţit şi la Bucureşti.

În anul 2018, în data de 28 octombrie, a avut loc în România, în judeţul Buzău, un cutremur de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind, de asemenea, resimţită şi în Capitală.

Totul depre cutremurele din Vrancea

Specialiștii consideră că zona Vrancea este un stadiu final al unei foste zone de subducție. Toate cutremurele din această zonă au același tip de plan de falie, orientat NE-SV.

VEZI AICI: DIAGNOSTICATĂ CU HIV, O TÂNĂRĂ DE 31 DE ANI DIN ROMÂNIA ȘI-A SPUS POVESTEA. “TEAMA DE A FI JUDECATĂ DE ALŢII E MAI MARE DECÂT TEAMA DE MOARTE!” MĂRTURII CUTREMURĂTOARE

Cele mai puternice seisme din zona Vrancea, care s-au soldat și cu pierderi de vieţi omeneşti, s-au înregistrat la 26 noiembrie 1802, 10 noiembrie 1940 (a avut adâncimea focarului de 122 km şi magnitudinea de 7,4 pe scara Richter) şi 4 martie 1977 (adâncimea focarului fiind de 93 km şi magnitudinea de 7,2 pe scara Richter).

Magnitudinea unui cutremur se măsoară cu ajutorul unei scări logaritmice, numită scara Richter, cuprinsă între 0,3 şi 9 grade. Seismografele sunt cele mai precise aparate de avertizare a cutremurelor.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult