Cutremur în România, miercuri. Unde s-a produs seismul și ce magnitudine a avut

Publicat: 17/11/2021 | 16:09

Un cutremur s-a produs pe 17 noiembrie, la ora 03:19:35 (ora locală a României), în Dobrogea, Tulcea, potrivit anunțului făcut de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Din fericire, a fost vorba de un cutremur slab, cu magnitudinea 2.0 grade, la adâncimea de 13 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 119 km E de Galați, 123 km E de Brăila, 141 km NE de Constanța, 162 km SV de Odessa, 174 km S de Tiraspol, 199 km S de Chișinău, 249 km SE de Bacău, 258 km SE de Iași, 263 km NE de Varna și 266 km SV de Mykolayiv.

(NU RATA: A FOST CUTREMUR ÎN ROMÂNIA, ÎN PRIMA ZI DIN SEPTEMBRIE. UNDE S-A ÎNREGISTRAT SEISMUL)

Când vom avea un cutremur major

Profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, anunță cu un cutremur major poate loc avea în orice clipă în România, fiind imposibil pentru specialiști să ofere o dată aproximativă.

Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian.

Ce s-ar întâmpla în România, în cazul unui seism precum cel produs în 1977

Conform raportului de țară al Băncii Mondiale, peste 5.000 de români și-ar găsi sfârșitul, iar alte 10 milioane ar avea mult de suferit. Asta în cazul în care ar avea loc un seism identic cu cel produs în 1977.

(VEZI AICI: A FOST CUTREMUR DE 4.7 GRADE ÎN COVASNA, ÎN URMĂ CU PUȚIN TIMP)

Patru mii dintre oameni ar urma să moară doar în București. De-a lungul ultimilor ani, statul a reabilitat doar 26 de clădiri din cele 607 cu risc seismic ridicat din România.

În 1977 – când cel mai recent mare cutremur care a lovit Bucureștiul – la vremea aceea, peste 1500 de persoane au murit. Dacă un cutremur asemănător s-ar întâmpla astăzi, vor fi cu siguranță peste 4.000 de morți”, a precizat Tatiana Proskuryakova, manager de ţară al Băncii Mondiale.

Răzvan Scarlat
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. ... citește mai mult