Cutremur puternic în Italia, la miezul nopții! Oamenii au dormit în mașini

Publicat: 29/03/2023 | 10:35

Un cutremur putermic a avut loc la miezul nopții în Italia. Seismul s-a produs în regiunea Molise și a creat panică. Oamenii au ieșit speriați din case, iar unii au preferat să rămână afară și să doarmă în mașini de teama unei replici mai puternice.

Un cutremur puternic a avut loc în Italia, noaptea trecută. Cutremurul a avut epicentru în Montagano, lângă orașul Campobasso, și s-a produs la ora 00:52 ( ora locală a României). Seismul a avut loc la o adâncime de 23 km. Cutremurul s-a simțit până în Bari.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 51km N de Caserta, 63km N de Aversa, 65km N de Acerra, 67km N de Afragola, 68km N de Giugliano in Campania, 69km N de Casoria, 75km N de Naples, 79km N de Portici, 80km N de Ercolano, 82km N de Torre del Greco

Inițial, Centrul Seismologic European-Mediteranean a anunțat că seismul a avut o magnitudine de 5,4, dar Institutul Italian de Geofizică și Vulcanologie (INGV) a stabilit că a fost vorba despre o magnitudine de 4,6.

Se pare că seismul nu a făcut pagube și nu au fost înregistrate daune materiale sau victime. Detașamentul de pompieri din Italia a anunțat pe Twitter că nu a fost trimisă nicio cerere de salvare și nu au fost detectate pagube.

Cu toate acestea, mulți italieni s-au speriat și au preferat să nu mai intre în case de teama unei replici și mai puternice. Aceștia au ales să doarmă afară, în mașini. Școlile şi liceele vor fi închise, astăzi, în toată regiunea.

(CITEȘTE ȘI: CE S-AR ÎNTÂMPLA ÎN BUCUREȘTI ÎN CAZUL UNUI CUTREMUR DE 7,5 GRADE. CÂȚI OAMENI AR MURI!)

Cutremure România

În ultimul timp activitatea seismică a fost intensă și în țara noastră. De la începutul anului, România a înregistrat șapte cutremure, pe care românii le-au resimțit din plin. Cinci dintre cutremurele semnificative au avut loc în zona Oltenia, Gorj. Cel mai puternic dintre seisme a înregistrat o magnitudine de 5,6 și a avut loc la o adâncime de 10 km. Celelalte cutremure din Gorj au avut o magnitudine cuprinsă între 5,0 și 4,1.

Potrivit specialiștilor, multitudine cutremurelor din Oltenia poate genera un cutremur mare. Gheorghe Mărmureanu, fostul președinte al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a avertizat că valul de cutremure din Oltenia poate migra către alte zone și genera un dezastru.

„Curbele de cutremur pot migra foarte ușor. Ele pot ajunge rapid în zona Hunedoarei unde, în trecut, cam acum 100 de ani, au fost cutremure foarte puternice, cu biserici prăbușite și alte pagube destul de importante.

Apoi, nu este exclus să migreze, acest roi de cutremure, spre dreapta, spre zona Vidraru și chiar spre Sibiu. Și aici există un istoric al seismelor destul de important, care nu este de neglijat. E numai o chestiune de timp până vom afla cum evoluează acest sistem de cutremure din Oltenia”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

(VEZI ȘI: ȘCOLILE DIN BUCUREȘTI CARE RISCĂ SĂ SE PRĂBUȘEASCĂ ÎN CAZUL UNUI CUTREMUR. LISTA COMPLETĂ)