Cutremur violent în nordul Japoniei! Instalaţiile nucleare nu au fost afectate de seism

De: Cancan
Publicat: 02/02/2013 | 20:38

Seismul, cu o magnitudine de 6,9 potrivit Institutului american de geoficizică USGS, s-a produs la ora 23.17 (16.17, ora României), în apropiere de oraşul Obihiro.

Cutremurul a fost semnalat, de asemenea, de către Agenţia japoneză pentru meteorologie, al cărei sistem de detectare anticipată a decelat semnele premergătoare în vederea prevenirii populaţiei cu câteva secunde înainte ca undele seismice să ajungă la suprafaţă.

Agenţia a confirmat, ulterior, epicentrul şi hipocentrul, la aproximativ 120 de kilometri adâncime, dar şi nivelul resimţit la suprafaţă, cu ajutorul unei scale specifice. Aceasta permite o calificare a forţei în funcţie de efectele percepute (căderea de obiecte, imposibilitatea de a sta în picioare, etc.).

Cele mai violente trepidaţii au fost resimţite în toată partea de est a Insulei Hokkaido şi, cu o forţă descrescătoare, în jumătatea de nord şi în centrul insulei principale a arhipelagului nipon, Honshu, până la Tokyo.

Agenţia meteorologică nu a declanşat o alertă de tsunami.

Cutremurul s-a soldat cu zece persoane rănite uşor de obiecte căzute sau cioburi de geamuri, şi cu alte pagube minore, potrivit unor informaţii colectate de către postul public de televiziune NHK.

În momentul în care a început cutremurul, o alertă a apărut la televiziune şi la radio, avertizând asupra iminenţei unui seism, graţie unor mijloace de detactare în avans aparţinând Agenţiei meteorologice.

Programul a fost întrerupt imediat, pe NHK, pentru difuzarea informaţiilor despre acest cutremur.

„Puneţi-vă în siguranţă, stingeţi gazele, fiţi atenţi la căderi de obiecte, dacă sunteţi afară nu vă apropiaţi de (zona de) coastă”, a repetat prezentatorul.

Seismul a durat aproape un minut, potrivit unor imagini filmate în sediul NHK de pe Insula Hokkaido, unde ecranele calculatoarelor se balansau, iar etajerele riscau să cedeze.

Sticle s-au spart în supermarketuri, iar curentul electric s-a întrerupt brusc în mai multe locuri. O oră şi jumătate mai târziu, aproximativ 700 de locuinţe erau private de electricitate, în diferite localităţi de pe Insula Hokkaido. Trenuri erau oprite pe câmp, în timp ce anumite tronsoane rutiere au fost închise temporar.

„Atenţie la posibile alunecări de teren şi la clădiri potenţial fragilizate”, a avertizat un oficial din cadrul Agenţiei de meteorologie, într-o conferinţă de presă.

„Replici de o intensitate un pic mai mică sunt probabile în următoarele săptămâni”, a adăugat el.

Companii regionale de electricitate au anunţat imediat că nu au constatat nimic anormal la Centrala atomică de la Tomari, situată în partea de vest a Insulei Hokkaido, şi nici la numroase alte instalaţii nucleare de pe teritoriul prefecturii Aomori.

În această provincie din nordul Insulei Honshu se află Centrala Higashidori, o uzină de tratare a combustibilului nuclear uzat, în curs de testare, la Rokkasho, dar şi instalaţii de depozitare a combustibilului.

După catastrofa de la Fukushima, provocată la 11 martie 2011 de un cutremur violent, cu magnitudinea 9, în largul coastelor de nord-est, urmat de un tsunami uriaş, populaţia japoneză se teme de o nouă dramă.

Cele 50 de reactoare din arhipealg (dintre care 48 sunt oprite sine die) sunt situate, toate, la malul mării şi într-o zonă seismică. Japonia se află la confluenţa a patru plăci tectonice şi înregistrează peste 20% dintre cutremurele cu o magnitudine de peste 6 care au loc în lume.

Mai multe reactoare, ca cel de la Higashidori, sunt construite în apropierea unor falii despre care se crede că sunt active. Uzina de tratare a combustibilului nuclear uzat de la Rokkasho ar putea, de asemenea, să fi fost construită într-o zonă geologică activă, potrivit profesorului Yasutaka Ikeda de la Universitatea Tokyo.