Dacă și tu spălai rufele la 40 de grade, ar trebui să încetezi să mai faci asta. Iată care este, de fapt, temperatura optimă și cu cât este redusă factura de curent

Publicat: 12/01/2023 | 17:09
Temperatura ideală la care trebuie să funcționeze mașina de spălat. Sursă foto: Pixabay

Majoritatea persoanelor consideră că temperatura optimă pentru spălarea rufelor este de 40 de grade. Oamenii cred că hainele nu vor fi curățate suficient de bani dacă vor fixa temperatura mașinii de spălat mai mică, însă adevărul este cu totul altfel. 

Tehnologia de azi a mașinilor de spălat permite setarea unei temperaturi chiar și de 20 de grade. Temperaturile maxime precum cea de 90 de grade sunt recomandate doar în cazul bolilor infecțioase sau ale unor nevoi de igienă mai speciale. (CITEȘTE ȘI:  AM FĂCUT CALCULUL! CÂT CURENT CONSUMĂ O MAȘINĂ DE SPĂLAT OPRITĂ, DAR LĂSATĂ ÎN PRIZĂ. CU CÂȚI LEI ÎȚI MĂREȘTE FACTURA)

Temperatura optimă la care rufele pot fi curățate perfect

Dacă până acum obișnuiați să lăsați mașina de spălat setată la o temperatură de 40 de grade, poate ar trebui să nu mai faceți asta.

Potrivit Energy Saving Trust, nu există o diferență atât de mare între rufele spălate la 30 de grade, și cele la 40 de grade. Singura diferență este la costurile energiei electrice.

Pe durata unui an întreg, spălarea rufelor la un program de 30 de grade reduce cu aproximativ 40% din consumul de energie electrică.

Diferența de cele 10 grade afectează destul de mult consumul de energie. De asemenea, trebuie să ținem cont și de faptul că mașina de spălat are nevoie de două ori mai multă energie pentru a încălzi până la 40 de grade. (0,3 kWh pentru 30 de grade, 0,5 kWh pentru 40 de grade).

Temperaturile ideale pentru toate categoriile de rufe

Spălarea hainelor la temperaturi cât mai mici are mai multe avantaje. Unul dintre ele este economisirea curentului. De exemplu, spălarea rufelor la 20 de grade în loc de 40 reprezintă o reducere a costurilor de funcționare cu 66%.

Rufele care trebuiesc spălate la 60 de grade sunt lenjeria intimă, prosoapele pentru baie și menaj. Pentru uciderea și prevenirea germenilor, se recomandă călcarea acestora.

Mașină de spălat. Sursă foto: Pixabay

Mai concret, Stiftung Warentest a constatat că nu este nicio diferență vizibilă atunci când mașina de spălat funcționează la temperaturi diferite.

Totuși, singurul dezavantaj apare la consumul de energie electrică. Iată câtă este consumată, în funcție de temperatura la care sunt spălate rufele:

-dacă reduceți temperatura de la 60 de grade la 40 de grade, veți economisi aproximativ 50% din costurile energiei electrice;

-dacă veți începe să spălați de la 60 de grade la 30 de grade, veți economisi aproximativ 67%;

Indiferent de temperaturile la care obișnuiți să spălați, ideal ar fi să verificați etichetele hainelor. Pe ele scrie temperatura la care pot fi spălate, fără a fi deteriorate.