Dacă simți așa ceva, e cazul să îți faci un test! A fost identificat un nou simptom timpuriu al infecției cu virusul SARS-CoV-2

De: Cancan
Publicat: 17/08/2021 | 22:28

Pandemia de coronavirus pare că nu se mai sfârșește! Dacă la începutul acesteia, simptomele care te trimiteau la medic erau lipsa gustului și a mirosului, la mai bine de un an și jumătate de la începutul pandemiei, 0amenii de știință au identificat un nou simptom timpuriu al infecției cu noul coronavirus.

Durerea de ochi este simptomul cu care s-ar fi confruntat mai mulți pacienți, spun experții.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Anglia Ruskin, la care au participat 83 de bolnavi de Covid-19, sensibilitatea la lumină, cunoscută și sub numele de fotofobie, este simptom al infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit Daily Star.

Potrivit acestui studiu, sensibilitatea la lumină a fost identificată în rândul a 18 la sută dintre pacienți. De asemenea, 17% au experimentat mâncărime a ochilor și 16% au prezentat dureri.

Până acum, cercetătorii au afirmat că infecția cu virusul SARS CoV-2 poate determina infecții oculare, precum conjunctivită. În plus, Academia Americană de Oftalmologie a arătat că unul din trei pacienți bolnavi de coronavirus au dezvoltat conjunctivită.

Cum se răspândește COVID

Când COVID-ul a lovit pentru prima dată, vânzările de dezinfectant pentru mâini au cunoscut o creștere accelerată, până la epuizarea rapidă a stocurilor, în condițiile în care autoritățile spuneau că cel mai bun lucru pe care îl puteau face oamenii era să se spele pe mâini. Se credea atunci, în februarie 2020, că una dintre căile-cheie prin care se răspândea coronavirusul era atingerea suprafețelor contaminate. Oamenii își duceau apoi mâinile la față, la ochi, la nas și așa ar fi pătruns virusul în organism.

Experții susțin acum că, de fapt, a fost trecut cu vederea rolul micilor particule ce conțin virusuri, așa-numiții aerosoli. Aceste particule cu încărcătură virală sunt emise împreună cu picături mai mari atunci când persoanele infectate respiră, vorbesc sau tușesc. Tocmai de aceea, ventilația în spațiile interioare este crucială pentru a reduce răspândirea coronavirusului.

Cum se manifestă boala

Inițial, s-a crezut că este vorba doar despre o infecție respiratorie, dar pe măsură ce pandemia a avansat a devenit evident că și alte organe pot fi afectate, direct sau indirect.

Cercetătorii au descoperit ulterior formarea de cheaguri de sânge, inflamații cerebrale, cazuri de delir, accidente vasculare cerebrale, anomalii cardiace și leziuni hepatice și renale în rândul pacienților cu COVID.

S-a descoperit, de asemenea, că simptomele pot continua să se manifeste luni de zile după infecția inițială – este ceea ce a fost denumit „long COVID” (Covid de lungă durată – n.r.). În timp ce confuzia („ceața pe creier”) și oboseala se numără printre problemele raportate în mod obișnuit, un studiu publicat luna trecută arăta că „long COVID” arepeste 200 de simptome. Experții au remarcat că „long COVID” este un termen general și ar putea fi mai mult decât un sindrom. De asemenea, femeile par a fi afectate în mai mare măsură de long COVID decât bărbații.

În orice caz, sunt tot mai multe indicii că boala, care începe inițial ca o infecție respiratorie, poate afecta mai multe organe. Rămâne de văzut cu ce evoluție în timp.

Sursa foto: Arhiva Cancan