Dan Puric, adevărul trist despre noua generație: „Tinerii nu mai sunt dispuși la sacrificii. Mulți cred că Ștefan cel Mare e un bulevard și atât”

Publicat: 15/01/2024 | 22:34

Ultima ediție a podcast-ului „Altceva cu Adrian Artene” a fost una specială, ce a marcat „Ziua Culturii Naționale”. Cu această ocazie, Adrian Artene l-a avut ca partener de discuție pe omul de cultură Dan Puric. Cei doi au dezbătut teme diverse, însă accentul a picat pe cultura națională. În acest context, Dan Puric se teme că, în curând, România va fi reeducată, iar țara va avea o „cultură minoră”.

Sâmbătă, 13 ianuarie, la ora 19:00, pe canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, a avut premiera o nouă ediție a podcast-ului, în care invitat a fost Dan Puric. Ediția a fost una specială, marcând „Ziua Culturii Naționale”, care din anul 2011 se sărbătorește în data de 15 ianuarie, ziua în care s-a născut Mihai Eminescu. Plecând de la acest eveniment, Adrian Artene și Dan Puric au făcut o „excursie” prin cultura națională, scoțând în relief aspecte importante ale acesteia.

(CITEȘTE ȘI: PODCASTUL „ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE” MARCHEAZĂ „ZIUA CULTURII NAȚIONALE” CU O DISCUȚIE „GREA” CU IMENSUL DAN PURIC)

În cadrul discuției, Dan Puric spune că punctele cardinale ale poporului român sunt credința, tradiția și cultura. Însă, în ceea ce o privește pe cea din urmă dezbaterea este mai amplă, omul de cultură subliniind că tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt atât de interesați de a cunoaște istoria poporului.

„Apropo de cultură, mi-a venit în minte un citat din Titu Maiorescu, care spune că «un popor poate să trăiască fără cultură, dar cu o cultură minoră moare». De asta a vrut să facă o cultură minoră în România, ca să moară poporul. Fără cultură, el trăiește prin spirit, prin credință. Dar când faci o cultură minoră, îl distrugi. Cultura e o busolă. Un om care are valori nu numai că se autoreperează, dar se și orientează. Ăștia prin «România educată» reeducă și distrug valorile.

Domnul președinte a zis că punctele cardinale sunt homosexualitatea, LGBT și teoria de gen. N-am nimic cu oamenii respectivi. E o realitate aia, dar nu faci din ea politică. Aia e o realitate clinică. Nu faci din clinică politică. Domnule președinte, nu sunt astea punctele cardinale ale poporului român. Sunt credința, cultura, tradiția. Cum ți-ai permis să spui asemenea abjecții? Și atunci intră mărturisirea. Pentru că, vezi tu, o moștenire se lasă, dar nu se lasă ca și cum îți las eu acum ceasul. E un proces lent, un proces dificil de a lăsa.

Spune părintele Stăniloaie că neamul este când copilul privește în ochii tatălui și vede strămoșii și tatăl privește în ochii copilului și-i vede viitorul. E ca o taină. (…) Adică nu poți să ștergi așa tot și să faci o tabula rasa. Pericolul cel mai mare acum e că nu prea ai cui să-i lași, pentru că dacă îi pui pe cei tineri să-și asume valorile noastre ei trebuie să facă un efort la care nu mai sunt dispuși. E posibil ca acum această cultură despre ceea ce discutăm noi s-ar putea să fie printre ultimele discuții despre Eminescu, pentru că ăștia știi ce știu despre Ștefan cel Mare? Că e bulevard!”, afirmă omul de cultură Dan Puric.

Podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, ediție specială de Ziua Culturii Naționale

Omul de cultură Dan Puric a fost invitatul lui Adrian Artene, într-o ediție specială a podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, care a avut premiera sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19:00, pe canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”.

Pornind de la faptul că 15 ianuarie, ziua în care, în 1850, se năștea Mihai Eminescu, a devenit Ziua Culturii Naționale, Adrian Artene l-a provocat pe Dan Puric la un dialog despre esența culturii din România.

„Este o plăcere să stau de vorbă cu Dan Puric căruia i-am propus să ne bucurăm dialogând despre esența culturii din România, iar Maestrul a acceptat și îi mulțumesc nespus pentru acest lucru. Așadar, sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19:00, privitorii „Altceva” vor avea ocazia să participe alături de noi la o poveste despre poporul român, despre omenie, despre omul liber, dar și despre puterea credinței. Desigur, invitatul meu a vorbit cu respect despre valorile culturale, despre Mihai Eminescu, Petre Țuțea sau Mircea Eliade. Te invit să urmărești o ediție specială „Altceva”, ediție în care mi-am dorit să punctez cum se cuvine „Ziua Culturii Naționale”!, a spus realizatorul podcastului, Adrian Artene.

Dan Puric, actor, eseist, autor și regizor de teatru, a fost partenerul perfect de discuție având în vedere activitatea sa culturală și premiile naționale și internaționale pe care le-a obținut.

(VEZI ȘI: DAN PURIC, DEZVĂLUIRI EMOȚIONANTE DESPRE CEL MAI FRUMOS CRĂCIUN DIN VIAȚA LUI. CE L-A MARCAT PE ACTOR ÎN URMĂ CU CÂȚIVA ANI: „AU ARUNCAT CU CIOCOLĂȚILE DUPĂ MINE”)

Podcastul integral poate fi vizionat aici:

This browser does not support the video element.