De acum, așa se circulă în sensul giratoriu. Vechea regulă nu se mai aplică

Publicat: 21/03/2023 | 16:22

Este vestea momentului pentru șoferii din România. Este vorba despre modul în care se face circulația în sensul giratoriu. Anunțul oficial a fost făcut public chiar de Poliția Română. 

Vechea practică nu mai este valabilă, conform noilor reguli de circulație. Astfel, șoferii nu vor mai putea să iasă direct de pe banda a doua sau a treia a sensului giratoriu și să le taie fața celor de pe celelalte benzi.

Vezi și: SEMNUL CIUDAT DE CIRCULAȚIE CARE DĂ BĂTĂI DE CAP ȘOFERILOR. UNDE POATE FI ÎNTÂLNIT ACEST INDICATOR RUTIER, CU O CRUCE NEAGRĂ ÎNTR-UN TRIUNGHI

Totodată, această manevră se va putea face în condiții maxime de atenție, fără a pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. Manevra trebuie semnalizată, iar șoferul trebuie să se asigure corespunzător. Astfel, chiar și în sensul giratoriu se va ține cont de banda fiecărui participant la trafic, urmând ca șoferii să semnalizeze intenția de a o schimba.

”Știi cum se circulă în sensul giratoriu? Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriului și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, iar dacă vrei să faci această manevră trebuie să îți semnalizezi intenția, să te asiguri că poți face asta fără să pui în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. Vechea practică nu mai este valabilă conform ultimelor modificări! Conduceți prudent!”, este mesajul Poliției Române.

Marian Godină: ”Cel vinovat se consideră nevinovat”

Marian Godină a fost unul dintre românii care a ținut să clarifice anumite aspecte, mai ales că, în majoritatea tamponărilor provacate de șoferi, cel vinovat se cosideră nevinovat și invers. Polițistul a menționat că participantul la trafic, care schimbă direcția de mers, trebuie să se asigure, pentru că direcția de deplasare în sensul giratoriu este în cerc. De fiecare dată când se iese din giratoriu, se schimbă și direcția de mers.

Vezi și: SEMNUL DE CIRCULAȚIE CARE DĂ BĂTĂI DE CAP ȘI ȘOFERILOR EXPERIMENTAȚI. CE ÎNSEAMNĂ INDICATORUL DIN IMAGINE, DE FAPT?!

”Am primit zeci de mesaje cu fotografia asta, aşa că răspund aici, mai ales că e una dintre situațiile des întâlnite la „Tamponări” şi nu de puține ori, cel vinovat se consideră nevinovat, iar cel nevinovat se consideră vinovat. Cel care schimbă direcția de mers trebuie să se asigure. După cum se vede clar în poză, autoturismul portocaliu e cel care îşi schimbă direcția, pentru a părăsi giratoriul fiind nevoit să treacă de pe banda 2 pe banda 1.

Direcția de deplasare într-un sens giratoriu este un cerc, deci de fiecare dată când ieşi din giratoriu, părăseşti cercul, adică schimbi direcția de mers şi trebuie să te asiguri. În cazul unei tamponări, dacă nu se va încheia un formular de constatare amiabilă, conducătorul autoturismului portocaliu va fi sancționat conform articolului 54 alin. 1 din OUG 195/02R, cu amendă de la 4 la 5 puncte amendă şi cu 3 puncte de penalizare.
Cu toate astea, eu personal nu aş proceda ca şoferul autoturismului verde, deşi manevra e legală. Între noi fie vorba…nici măcar nu mi-aş cumpăra maşină verde”, a fost mesajul polițistului Marian Godină.