De anul viitor Capitala se va transforma total! Vezi ce schimbari se vor face!

De: Cancan
Publicat: 29/05/2013 | 14:49
Capitala s-ar putea schimba de anul viitor

Capitala s-ar putea schimba de anul viitor

Toate acestea sunt incluse in Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU), care este rezultatul unor analize pluridisciplinare care au dus la identificarea nevoilor si potentialului de dezvoltare a zonei de actiune urbana, si la stabilirea obiectivelor si prioritatilor de actiune. Astfel, acest PIDU propune solutii pentru zona de actiune urbana care asigura corelarea elementelor sociale, economice, de mediu, culturale si turistice care sunt eficiente per ansamblu din toate aceste puncte de vedere.

Podul Calicilor

“Planul este de perspectiva, concret cred ca la mijlocul anului viitor sau spre sfarsit vor incepe primele lucrari. Deocamdata nu se stie cu ce se va incepe, pentru ca asteptam studiile de fezabilitate si sa vedem de bani. Amenajarea malurilor Dambovitei va incepe partial, in colaborare cu Apa Nova”, ne-a spus arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu.

Cheiul Dambovitei amenajat

Potrivit site-ului unde este prezentat proiectul, centralbucuresti.ro, reabilitarea cheiului Dambovitei, reprezinta un punct cheie al regenerarii urbane si al revitalizarii zonei centrale a Bucurestiului, in conditiile in care orasul beneficiaza in mod natural de acest chei care nu este deloc folosit de catre locuitorii sai si nu este perceput de acestia ca oglinda de apa si loc de loisir. “Propunerea de remodelarea a malurilor va fi facuta intr-un mod sustenabil, deoarece nu va afecta structura albiei amenajate sau circulatia de pe Splaiul Independentei, va utiliza si reabilita structurile existente pe parcurs si va folosi materiale ecologice (cu impact redus asupra mediului) usor de intretinut in exploatare”, se arata in document.

Pod Mihai Voda

O alta schimbare presupune amenajarea podului pietonal si pentru biciclisti Mihai Voda. “In momentul de fata, legatura pietonala intre Centrul Istoric si zona verde a Parcului Izvor iar mai departe cea catre centrele de interes din sudul orasului este blocata prin disparitia in anii ’80 a Podului Mihai Voda. Apare astfel necesitatea de a realiza un pod pietonal si pentru biciclisti, care sa traverseze Dambovita si Splaiul Independentei in dreptul strazii Lipscani. Podul este conceput sub forma unei „camere urbane”, un spatiu al comunitatii si al autoreflexiei. Podul isi propune si sa suplineasca lipsa de spatii de servicii de care sufera Parcul, oferind spatii de intalnire si socializare orintate spre vest pentru a exploata la maximum privelistea apusului peste oglinda de apa a Dambovitei. Pe malul drept, coborarea se face printr-un amfiteatru larg, plantat, ce ofera un loc de popas si ocazia unor evenimente culturale.

Pod Mihai Voda

Parcarile subterane sunt organizate pe ambele maluri ale Dambovitei, cea de pe malul stang desfasurandu-se pe doua niveluri si oferind cca 230 locuri de parcare iar cea de pe malul drept desfasurandu-se pe un singur nivel si avand o capacitate de cca. 200 locuri”, se mai precizeaz ain sursa mentionata.

O alta parte integrate a PIDU este si amenajarea Podului Calicilor. “Planul de sistematizare din anii ’80 ( Centrul Civic, Casa Poporului) a distrus o mare parte a tesutului urban care continea Calea Rahovei si fostul Pod al Calicilor, de aceea coerenta si functionalitatea celui ramas este acum minima. Se propune amenajarea urbana coerenta a spatiului care defineste cele doua cladiri istorice Palatul de Justitie si biserica Domnita Balasa si conectarea acestuia la activitatile si fluxul de pietoni din Centrul Istoric, Piata Unirii si bulevardul Unirii. Prima interventie este Podul Calicilor, un pod la nivelul strazii, pietonal, de biciclisti si posibil auto. Acesta se va afla pe Splaiul Independentei, refacând zona de legatura intre Centrul Istoric, strada Selari si fosta zona a Caii Rahova. Al doilea punct de interventie este asupra terenul neconstruit, utilizat ca parcare supraterana neamenajata, de pe strada Sfintii Apostoli. Se propune construirea pe acest sit a unui parcaj subteran, care sa deserveasca Palatul de Justitie si cladirile de locuit adiacente. La nivelul strazii va fi o continuare a parcul vecin, existent, care va integra gradina si situl bisericii Domnita Balasa intr-o amenajare urbana coerenta care sa o puna in valoare”, se arata in PIDU. (A.S.)