De ce a murit Ion Caramitru. Actorul era internat în spital de câteva săptămâni

De: Cancan
Publicat: 05/09/2021 | 20:14

Vestea decesului marelui actor Ion Caramitru a căzut ca un trăznet peste România, după ce, de dimineață, fusese zduncinată de o altă veste cumplită: deceslui marelui sportiv Ivan Patzaichin.

Ion Caramitru era internat la spitalul Elias de câteva săptămâni. Andrei Giurgia, preşedintele ARTIS, preciza în urmă cu câteva săptămâni:

„Domnul Caramitru, din păcate, nu vreau să cred că suntem năpăstuiţi de soartă, nu va putea face deplasarea la Iaşi. Este internat la spital în acest moment, la Bucureşti. E în revenire, e în investigaţii medicale. Îi pare foarte rău de ceea ce se întâmplă. El va fi internat în următoarele patru zile. Nu va putea face o deplasare la Iaşi. Toată lumea este optimistă şi bucuroasă pentru că nu este ceva grav”, a declarat Giurgia.

Zilele acestea, actorul Ion Caramitru trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR).

Însă, se pare că Ion Caramitru era internat la secţia de terapie intensivă, unde ar fi fost intubat. Potrivit sursazilei.ro, actorul făcuse septicemie, după ce s-ar fi infectat cu un stafilococ.

Ion Caramitru, o viață închinată teatrului și filmului

Ion Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în Pădurea spânzuraților în regia lui Radu Ciulei (1964). Printre cele mai cunoscute roluri sunt Vive în Diminețile unui băiat cuminte (1966), Gheorghidiu în Între oglinzi paralele (1978), Ștefan Luchian în Luchian (1981) și Socrate în seria Liceenii (1985-1987).

Pentru rolul din Luchian, regizat de Nicolae Mărgineanu, i-a fost decernat Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului Național al Filmului din 1984. Mai târziu, Caramitru a jucat roluri minore în filme străine: el a fost anarhist în 1991 în Kafka, Tatevski în Citizen X (1995), Zozimov în Mission: Impossible (1996), contele Fontana în Amen. (2002) și un imigrant bulgar în Irlanda în Adam & Paul (2004).

Pentru munca sa în stabilirea legăturilor culturale britanico-române, Caramitru a fost numit ofițer al Ordinului Imperiului Britanic. În 1997, ministerul culturii franceze i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.

În mai 2005, el a câștigat concursul pentru funcția de director al Teatrului Național București, înlocuindu-l pe Dinu Săraru. Ca semn al aprecierii pentru întreaga sa activitate, în 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame, din Piața Timpului din Bucuresti.

Sursa foto: Arhiva Cancan