De ce acte ai nevoie ca să obții buletinul, chiar dacă nu ai domiciliu stabil

Publicat: 17/05/2023 | 12:11

În cazul în care te afli în situația în care buletinul tău a fost furat, pierdut sau a expirat, atunci este important să știi care este procedura pe care trebuie să o urmezi pentru a obține altul. Iată ce acte sunt necesare pentru schimbarea actului de identitate, în 2023. 

Buletinul trebuie înlocuit imediat în caz de pierdere, furt, la expirarea termenului de valabilitate sau în alte situații speciale. Astfel, riști o amendă costisitoare. Procedura pe care trebuie să o urmezi nu este una riguroasă, din fericire.

Actele de care ai nevoie pentru a obține un act de identitate în cazul în care nu ai domiciliu stabil / foto: Pixabay

CITEȘTE ȘI: Cum poți să îți schimbi buletinul dacă locuiești în străinătate

Actele de care ai nevoie pentru a obține buletinul, dacă nu ai domiciliu stabil

Pentru a obține o carte de identitate provizorie în conformitate cu prevederile articolului 20 alineatul (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare, solicitantul trebuie să prezinte documentele necesare pentru a dovedi numele, statutul civil, cetățenia română, adresa de domiciliu, precum și 3 fotografii de dimensiune 3/4 cm cu o bandă albă de 7 mm, și să achite contravaloarea de 1 leu pentru carte.

În cazul persoanelor care locuiesc într-un imobil cu destinație de locuință și nu pot prezenta un document care să ateste adresa de domiciliu, în rubrica „domiciliu” din cartea de identitate provizorie se va înregistra adresa ultimului domiciliu înregistrat în Registrul Național al Populației la data depunerii cererii, dacă, în urma verificărilor efectuate de poliție în teren, se constată că solicitantul locuiește efectiv la acea adresă.

În ceea ce privește persoanele fără adăpost sau cele ale căror acte de identitate au fost anulate conform prevederilor articolului 62 alineatul (5) din Hotărârea de Guvern nr. 295/2021, precum și persoanele menționate la alineatul (3) care nu locuiesc la adresa declarată sau nu pot declara un domiciliu într-un imobil de locuit, în rubrica „domiciliu” din cartea de identitate provizorie se va înregistra localitatea sau, după caz, sectorul municipiului București unde a fost identificată persoana la data eliberării actului de identitate.

VEZI ȘI: Anunț important pentru români! Se schimbă actele de identitate