De ce: „Dificultăți tehnice”?

De: C. C.
Publicat: 24/12/2019 | 11:32

Trupa C.T.C (Controlul Tehnic de Calitate) s-a înființat la sfârșitul anului 1999 în formula L Doctor și Deliric 1 (foști membri E.L.I.T.A) cu Vlad dobrescu și Dj Paul. Acum, C.T.C e în formula simplă Doc, Deliric 1, Vlad Dobrescu. În august 2005 lansează primul lor album, LP-ul „Dificultăți Tehnice”, definit ca „un material non-conformist cu o puternică tentă revoluționară anti-sistem”. Acesta se bucură de vânzări de peste 10.000 de unități, single-ul “Orice”, în colaborare cu Yolo (Zale) și Nwanda, făcând furori în rândul fanilor datorită mesajului revoluționar.

Membrii CTC au organizat, în aprilie 2012, un concert aniversar, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la lansarea primului lor EP – Secretul din atom. Fiecare membru al trupei a scos și album/e solo. C.T.C este una dintre trupele preferate de hip hop în România, nu doar pentru muzica și versurile care au inspirat măcar două generații, dar și pentru atitudinea membrilor trupei. Deliric, VD și DOC sunt genul de oameni cu simțul umorului, foarte inteligenți și care combină cele 2 calități în moduri inedite. C.T.C este o trupă cu mesaje puternice, deloc ușor de descifrat, cu beat-uri lucrate și rime atent alese. Băieții știu însă că succesul se construiește pas cu pas, muncind și perseverând constant, motiv pentru care acum au ajuns în topuri.

Muzica lor răsună în cluburile underground din București: Manasia, Control, Have a Cigar, Expirat – locuri emblematice în care turiștii pot simți atmosfera Bucureștiului underground. Un altfel de București, cel ascuns după punctele de atracție turistică atât celebre precum Palatul Parlamentului, Grădinile Cișmigiu, Ateneul Român, Muzeului Țăranului Român, Parcul Regele Mihai I, Palatul Victoria, Muzeul Antipa și multe altele, reprezentative pentru România și imaginea ei.

Vorbind însă despre partea underground a Bucureștiului, cele mai frecventate localuri underground rămân însă Șurubelnița, Fire, Bicicleta, Energiea, sau Atelier Mecanic. Nu trebuie uitat nici Apollo 111, unde se organizează concerte nonconformiste, piese de teatru sau spectacole. Sunt locurile cele mai îndrăgite de tinerii bucureșteni care apreciază muzica underground, vibe-urile cool și atmosfera prietenoasă. Este poate „locul de joacă” al milenialilor, cei care au crescut jucându-se în spatele blocului cu cheia de gât și care au devenit spirite libere între timp, căutând un spațiu unde acceptarea și atitudinea pozitivă sunt cele mai importante criterii.

Cei care ascultă muzică underground nu sunt cei cu haine largi sau neîngrijiți, ori cei care au un limbaj de cartier, ci oamenii care susțin artiști independenți, care apreciază arta și efortul. Sunt cei care nu judecă, cei care au mereu de spus o vorbă bună oricui are nevoie. Sunt tinerii din București care trăiesc frumos, frecventând localuri care au devenit a doua casă și care „trăiesc underground”, preferând să stea departe de tot ce înseamnă comercial, fie că ne referim la localuri, muzică, haine sau evenimente.

Încearcă să rămână autentici și să facă lucrurile de care sunt pasionați, deși lucrurile care le plac nu se aliniază la standardele vremurilor. Poate nu sunt cool sau în tendințe, însă a „fi underground” este un stil de viață. Ei rămân fideli muzicii, nu din fanatism, ci pentru că artiștii underground evoluează continuu și oferă mereu ceva nou. Rămân fanii oricui perseverează și nu dezamăgește- branduri-muzică-autori-artiși etc, iar undergroundul este despre a rămâne constant,  a face în continuare ceea ce iubești, în ciuda întregii lumi care se mișcă mult prea repede în toate direcțiile.