De ce este astăzi, 24 ianuarie 2024, zi liberă, de fapt. Ce sărbătoresc românii

Publicat: 23/01/2024 | 22:43
Ziua de 24 ianuarie este nelucrătoare pentru români

În Codul Muncii este stipulat un liber legal pentru data de 24 ianuarie. A fost decretată prin lege ca zi nelucrătoare, în anul 2016. De atunci, această zi importantă din istoria românilor a fost adăugată pe lista sărbătorilor legale. Însă, de ce este astăzi zi liberă, de fapt? Vă prezentăm mai jos, în articol, o scurtă istorie referitoare la Ziua Unirii Principatelor Române!

În anul 2016, pe teritoriul României a fost decretată ziua de 24 ianuarie ca fiind nelucrătoare. A fost integrată în Codul Muncii, iar Ziua Unirii Principatelor Române a devenit, oficial, zi liberă. În anul respectiv, mai mulți parlamentari social-democrați au cerut ca Legea nr. 53/2003, art. 139, alin. 1 să se modifice. Aspect care s-a și întâmplat. Legea a mers către promulgare, atunci, apoi s-a modificat. Însă, ce semnificație poartă această zi pentru toți românii?

Scurtă incursiune în istorie – ce reprezintă ziua de 24 ianuarie?

Ce reprezintă, de fapt, ziua de 24 ianuarie pentru toți românii? În fiecare an, pe data de 24 ianuarie, se sărbătorește „Mica Unire” – Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. La data de 24 ianuarie 1859 s-a înfăptuit „Mica Unire”, după ce Cuza a fost numit ca domn al Țării Românești și Moldovei.

La momentul acela, potrivit datelor istorice, un obstacol în calea înfăptuirii Unirii Principatelor Române a reprezentat falsificarea alegerilor. Situația controversată a fost în Moldova, unde locțiitorul la conducere, Nicolae Vogoride, a falsificat listele electorale. În Țara Românească, listele electorale de reprezentare în Divanul Ad-Hoc au fost corecte, iar majoritatea membrilor au răspuns „pro” pentru „Mica Unire”. Despre falsificarea listelor electorale avea să se afle prin intermediul unor scrisori către fratele său din Constantinopol. Scrisorile au fost furate, iar informațiile au ajuns, atunci, în presa europeană.

Atunci, relația cu Imperiul Otoman s-a scindat, iar listele electorale falsificate au fost anulate. Apoi, în toamna lui 1857, s-au pronunțat pentru Unirea Principatelor Române, urmând ca în 1858 să se stabilească mai multe prevederi prin Convenția de la Paris. Apoi, în 1859, pe 24 ianuarie, a avut loc Unirea Principatelor Române. De altfel, Unirea Principatelor Române a reprezentat primul pas către „Marea Unire”, care a avut loc la data de 1 decembrie 1918.

Vezi și CÂTE ZILE LIBERE AU ANGAJAȚII ROMÂNI ÎN 2024. CE DREPTURI AI DACĂ LUCREZI DE SĂRBĂTORILE LEGALE

MApN pregătește anual un eveniment dedicat Zilei Unirii Principatelor Române

În fiecare an, MApN pregătește un eveniment special care să marcheze această zi importantă pentru toți românii. Și pentru anul acesta, Statul Major al Apărării a pregătit o ceremonie dedicată acestei zile. Astfel, pe pagina oficială, reprezentanții MApN au transmis un comuncat referitor la ziua de 24 ianuarie 2024. Vă prezentăm programul și comunicatul oficial.

„Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile centrale și locale, va organiza miercuri, 24 ianuarie, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române”, se arată în comunicat.

Programul pentru ziua de miercuri, 24 ianuarie 2024

  • Miercuri, la ora 10:00, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori, în București, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei Române;
  • De la ora 12:00, se va ține o ceremonie, tot în București, în cadrul căreia vor fi decorate Drapelele de Luptă ale Statului Major al Forțelor Terestre și Diviziei 2 Infanterie „Getica”, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I.

„În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voință politică al celor două principate românești (Moldova și Țara Românească) și prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la București ca domnitor al Țării Românești, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iași domnitor al Moldovei, este ziua în care s-au împlinit aspirațiile naționale ale revoluționarilor de la 1848, care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept „cheia de boltă fără de care s-ar prăbuși întreg idealul național”, se arată în comunicat.

Citește și 6 ZILE LIBERE LA RÂND ANUNȚATE DE GUVERNUL ROMÂNIEI PENTRU PRIMA PARTE A ANULUI 2024. CÂND VOR AVEA SALARIAȚII MINIVACANȚA DE PRIMĂVARĂ

Sursă foto: capturi video YouTube – Administrația Prezidențială