De ce gingiile sunt prietenii de nădejde ai dinților tăi?

Publicat: 01/12/2020 | 11:09

Un zâmbet sănătos și frumos înseamnă atât dinți, cât și gingii sănătoase, iar realizarea unei bune igiene orale este unul dintre cele mai importante lucruri pe care poți să le faci pentru a-ți asigura cu adevărat sănătatea. Și totuși, de ce sunt considerate gingiile prietenii de nădejde ai dinților tăi și care este rolul acestora în ceea ce privește sănătatea dentară? Iată cum gingiile sănătoase ne ajută să prevenim problemele dentare, dar și cum ne asigurăm că gingiile noastre sunt bine îngrijite și sănătoase.

Care sunt problemele care pot apărea la nivelul gingiilor?

Atunci când vine vorba despre sănătatea orală, tindem să trecem cu vederea peste pașii care includ îngrijirea gingiilor și ne concentrăm să avem dinți cât mai albi care să ne ofere încredere. Cu toate acestea, atunci când avem gingii bine îngrijite și sănătoase, avem și dinți la fel de sănătoși și frumoși. Conform acestui ghid despre parodontoză, în stomatologie există o ramură specială care se ocupă cu sănătatea gingiilor și cu tratarea afecțiunilor care pot apărea la nivelul acestora. Se pare că una dintre cele mai des întâlnite boli gingivale este parodontoza sau boala parodontală, așa cum este numită de către medici. Aceasta afectează țesuturile care susțin și fixează dinții și este caracterizată prin formarea locală de pungi cu puroi care dacă nu sunt îndepărtate la timp pot duce în final la pierderea dinților. Astfel, gingiile sunt prietenii de nădejde ai dinților tăi tocmai pentru că ele au rolul de a-i susține și a-i fixa, iar atunci când sunt îngrijite în mod corect, acestea îți păstrează dinții sănătoși pentru o perioadă lungă de timp.

Medicii specialiști explică faptul că parodontoza are mai multe stadii de evoluție, iar atunci când aceasta debutează poartă denumirea de gingivită. La început, este posibil nici să nu îți dai seama că ai această afecțiune pentru că ea poate să nu prezinte simptome evidente. Atunci când, de exemplu, nu dai suficientă importanță micilor sângerări ale gingiilor din timpul periajului și treci cu vederea vizita la medicul stomatolog, gingivita poate să evolueze și să se transforme în parodontoză.

Și totuși care sunt cauzele apariției acestor probleme de la nivelul gingiilor? Medicii specialiști ne explică și acest lucru, astfel principala cauză a apariției afecțiunilor gingivale este lipsa unei bune igiene orale care duce la apariția tartrului și a plăcii bacteriene. Acestea se formează pe suprafața dinților și pe linia gingiei, iar atunci când nu sunt îndepărtate permanent prin periaj dentar zilnic și prin igienizări profesionale realizate în cabinetele medicilor stomatologi, ele ajung să dezlipească gingia de pe suprafața dintelui și să formeze pungile parodontale de care am amintit mai sus. Cu toate acestea, apariția parodontozei poate avea și alte cauze cum ar fi factorii genetici, obiceiurile nesănătoase precum fumatul, stilul alimentar și chiar unele afecțiuni ale organismului.

Cum tratezi afecțiunile gingivale?

Este foarte important să reții faptul că afecțiunile gingivale pot fi atât prevenite, cât și stopate din evoluție, însă pentru aceste lucruri este foarte important să îți îngrijești foarte bine dantura. Atunci când vorbim despre tratarea acestor tipuri de afecțiuni, este necesar să știm importanța alegerii unui medul specialist parodontolog. Acesta nu doar că îți va explica exact care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți recăpăta sănătatea gingiilor și implicit a dinților, ci te va învăța și cum trebuie să ai grijă de dinții tăi astfel încât aceste afecțiuni să nu apară din nou.

Așa cum explică articolul din Medical News Today despre sănătatea gingiilor, controalele dentare includ de obicei o curățare profesională a gurii. Ei bine, această curățare profesională este singura modalitate de a îndepărta tartrul de pe suprafața dinților. Astfel, atunci când afecțiunile gingivale sunt în stadii inițiale, ele se tratează chiar prin astfel de curățări realizate de către medici. Atunci când vorbim însă despre parodontoză, adică de un stadiu mai avansat al afecțiunii, tratamentul poate să constea în diferite tehnici chirurgicale de îndepărtare a pungilor parodontale dintre gingie și dinte și poate include și folosirea laserului pentru curățarea în profunzime a tuturor bacteriilor și pentru reatașarea gingiei pe dinte și pentru stimularea vindecării.

Cum previi îmbolnăvirea gingiilor? 

Așa cum am văzut, neglijarea igienei orale este principala cauză a apariției și dezvoltării problemelor gingivale, tocmai de aceea pentru a nu te confrunta cu acestea este foarte important să realizezi periajul de cel puțin două ori pe zi și să folosești și ața dentară și apa de gură deoarece acestea au rolul de a îndepărta placa bacteriană din locurile în care periuța de dinți nu ajunge. De asemenea, pentru a te asigura că nu te confrunți cu probleme gingivale, este foarte important să mergi regulat la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni. Un medic dentist te poate ajuta să identifici semnele afecțiunilor gingivale și să le tratezi la timp astfel încât acestea să nu ajungă în stadii avansate.