De ce nu e bine să faci nunta în luna mai. Ce se spune despre cuplurile care decid să-și unească destinele în „Florar”

Publicat: 27/04/2023 | 17:52

Există o mulțime de superstiții legate de nunți, iar una dintre ele spune că nu este bine să te căsătorești în luna mai. În continuarea articolului vă explicăm de unde a apărut această idee.

Dacă vă decideți să vă organizați o nuntă, este foarte important să o alegeți o dată norocoasă. Se spune că primăvara, anotimpul renașterii, perioada în care natura revine la viață, este perfectă pentru a organiza cel mai frumos moment din viața oricărui cuplu. Începând cu luna martie și terminând cu luna mai, aveți la dispoziție suficiente zile în care să vă programați fericitul eveniment.

Pentru că da, se spune că o căsătorie săvârșită în luna mai va fi una cu ghinion, care se va destrăma rapid. Din bătrâni a rămas ideea că dragostea celor care aleg să își unească destinele în luna mai va păli „precum florile de mai”, iar unul dintre miri se va lega într-o nouă cununie.

CITEȘTE ȘI: MARCELA FOTA, ÎN ROCHIE DE MIREASĂ! IMAGINILE CARE I-AU BULVERSAT PE FANI: ”EU ZIC CĂ E PREA DEVREME!”

Specialiștii în folclor au explicat că superstiția ar putea avea legătură cu legenda ielelor. Se spune că acestea, timp de cinci săptămâni de la Paște (cam în perioada lunii mai) ar colinda pe pământ pentru a răpi mințile flăcăilor îndrăgostiți, care își vor părăsi iubitele și vor alerga apoi toată viața după aceste zâne rele.

O altă superstiție ar fi că luna „mai”, având doar trei litere, va duce la o căsătorie scurtă.

Ce spune biserica despre nunta în luna mai

Ei bine, un preot a abordat acest subiect și a explicat că această superstiție este respinsă categoric de biserică. Singurele date în care nu sunt oficiate slujbe sunt legate de zile de post și de marile praznice împărătești.

„Nu există niciun temei teologic, canonic sau liturgic care să ne oprească de la săvârșirea nunții în aceasta perioadă. De aceea, o putem săvârși fără niciun fel de teamă de nerealizare. (Acesta este) un motiv care s-a impus mai degrabă ca o superstiție, decât ca o tradiție sănătoasă și sfântă”, spunea fostul decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București.

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult