De ce se mănâncă, de fapt, pască de Paște. Tradiția, explicată de un preot

Publicat: 15/04/2023 | 07:00
Ce semnifică pasca făcută de Paște/ Foto: Arhivă

Pasca este nelipsită de pe masa de Paște, însă puțini credincioși știu de ce se respectă această tradiție în fiecare an. Se pregătește în ajun de Înviere, iar apoi se merge la biserică cu ea. Enoriașii o împart celor prezenţi la slujbă, acestea fiind primele bucate gustate după anaforă, înainte de a mânca celelalte bunătăţi pregătite.

Pasca este una dintre bucatele nelipsite de pe masa de Paște. Credincioșii merg cu ea la biserică și o împart la slujba de Înviere celor prezenți în lăcașul de cult. În unele zone din România, cum ar fi Moldova, Maramureș, dar și în nordul Munteniei, nimeni nu gustă din mâncarea pregătită pentru ziua sfântă, până nu se aduce pasca binecuvântată de la biserică. Fie că este cu brânză sau cu smântână, cu ciocolată sau, mai nou, fără pic de făină, pasca este, după oul roşu, o prăjitură tradițională făcută pentru Învierea Mântuitorului.

CITEȘTE ȘI: NU MAI FACE ACEASTĂ GREȘEALĂ ATUNCI CÂND FIERBI OUĂLE PENTRU PAȘTE! VEI MUNCI DEGEABA ȘI E MARE PĂCAT

„Mulţumind Domnului că ne-a ajutat să punem pe masă hrană şi pentru trup, mâncăm pască, ciocnim ouă roşii şi ne înfruptăm din cozonac. Căci pasca este pâinea sfinţită, oul este viaţa, roşul este culoarea sângelui lui Hristos pentru mântuirea omenirii, iar cozonacul aminteşte de Pâinea harică pogorâtă din Ceruri”, transmitea ÎnaltPreaSfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

CITEȘTE ȘI: ALTFEL DE VÂNZARE DE PAȘTI! MIELUL CARE CERE SĂ FIE SALVAT, CU DOAR 200 DE LEI

Ce semnificație are pasca de Paște

Pasca este mai mult decât o plăcintă pregătită de gospodine. Este o mărturisire a credinței noastre în Înviere, scrie doxologia.ro. Preoții spun că această prăjitură este, de fapt, un dar al poporului român, care a ştiut să unească cele două mari preocupări: pământul şi creşterea animalelor. Este o mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru ploaie, soare sau pentru sufletele adormiților. Din acest motiv, are semnul Sfintei Cruci pe ea. Pasca nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște, nici din biserici sau din preocupările gospodinelor noastre. Există cofetării și magazine specializate care fac acest preparat, însă preoții spun că altceva este când îți jertfești timpul pentru a frământa pasca.