De ce se schimbă banii în Uniunea Europeană. Motivele din spatele deciziei care îi afectează și pe români

Publicat: 12/10/2023 | 13:52
Bancnote de euro. Sursă foto: Pixabay

Zilele acestea, președintele Băncii Centrale Europene (BCE) a anunțat schimbarea bancnotelor. Christine Lagarde a transmis că dorește ca banii să devină mai accesibili pentru toți locuitorii din Uniunea Europeană, până în anul 2024. Ca urmare, banii care sunt în circulație din anul 2002 ar urma să sufere modificări. 

Un sondaj efectuat de către BCE ale cărui concluzii au fost trase în luna august. În același timp, un alt studiu a avut loc, în care cetățeni au putut să aleagă una dintre cele 7 variante de noi bancnote care ar urma să le înlocuiască pe cele vechi.

Motivul pentru care se schimbă banii în Uniunea Europeană

Președintele BCE susține că se dorește o uniformitate a bancnotelor, care să fie în strânsă legătură cu identitatea Uniunii Europene. Procesul de reproiectare a început încă din anul 2021 și motivul principal este că acela că escrocii au început să falsifice bani. Astfel, dacă banii ar fi schimbați, fenomenul ar urma să fie combătut.

Mai mult de atât, noile bancnote ar urma să fie adaptate în așa fel încât să fie accesibile și pentru cei care au deficiențe de vedere. De asemenea, ar urma să fie făcute din materiale mai rezistente, spre asigurarea durabilității în timp. Abia în anul 2026 se estimează că ar fi gata procesul de schimbare a bancnotelor.

(CITEȘTE ȘI: Unde au dispărut bancnotele de 20 de lei apărute în 2021? Cu ce sume se vinde una acum, în septembrie 2023)

Când ar putea trece România la bancnote euro în loc de RON

La data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Încă de la acel moment, românii așteaptă să se schimbe banii. Produsul intern brut s-a tot dezvoltat, dar problema inflației, deficitul comercial cronic și datoria publică mare pe care o avem ca țară împiedică schimbarea banilor. Doar în doi ani, între 2015 și 2016, România a îndeplinit toate criteriile. Următorul termen pe care îl văd analiștii economici pentru a avea, din nou, o astfel de șansă, ar urma să fie în anul 2024 sau 2025.

„Probabil că în următorii ani, cel puțin până în 2024-2025, nu se întrevede o îndreptare a situației. Din acest punct de vedere, perspectivele pentru România nu sunt imediat de intrare în mecanismul de aderare la euro. Adevărul este că nici nu a fost o prioritate acest obiectiv. S-a mai vorbit despre el de câteva ori în ultimii ani, au fost niște termene care, tot timpul, au fost încălcate sau neluate în seamă, dar nu a existat o dorință fermă”, a afirmat Dochia pentru Europa Liberă.

(CITEȘTE ȘI: Se schimbă banii! Mai multe bancnote vor fi scoase din uz în următoarea perioadă, anunțul fiind făcut de Banca Europeană)

 

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult