De necrezut! Cu câţi lei se vinde o caserolă de cireşe, la LIDL, în mai 2023?

Publicat: 27/05/2023 | 10:36
Cât au ajuns să coste cireșele la supermarket?

Cireșele îți iau și ochii, dar și banii din buzunar. Roșii, frumoase, cu prețuri pe măsură pe tarabele din piețe sau pe rafturile din supermarket. Este sfârșitul lunii mai, așa că cele românești au apărut și sunt peste tot. 

Prețul cireșelor a scăzut considerabil față de începutul acestei luni, când un kilogram era și 200 de lei. Atât în piețele de la noi, cât și-n marile magazine, cireșele de mai sunt peste tot. Într-adevăr, nu la același preț. Spre exemplu, în LIDL, o caserolă de 500 de grame costă nu mai puțin de 19,99 lei. Adică, 40 de lei kilogramul. Mult mai puțin față de cât costau acum câteva săptămâni. În Piață, lucrurile se schimbă. Deși prețurile diferă de la o tarabă la alta, acestea se învârt în jurul sumei de 20 de lei. Comercianții își vând acum marfa ca pâinea caldă.

CITEȘTE ȘI: DE NECREZUT! CÂȚI LEI COSTĂ UN ȘAMPON HEAD&SHOULDERS ÎN SUPERMARKETURILE DIN ROMÂNIA. E MAI SCUMP DECÂT ÎN LONDRA!

În general, primele cireșe care apar la noi în țară sunt cele de export. Vânzătorii le pun la prețuri incredibile și de multe ori rămân cu marfa pe tarabe, căci mulți nu au bani să cumpere. Pensionarii, cu venituri mici, nu-și permit să dea 200 de lei pe un kilogram de cireșe din Spania sau Grecia, așa că le așteaptă cu sufletul la gură pe cele românești. Ei bine, vremea lor a venit și au „împânzit” mesele din piețele de la noi. Acum, majoritatea clienților pot scoate din buzunar 20 de lei, pentru un kilogram de cireșe.

CITEȘTE ȘI: S-AU GOLIT RAFTURILE LA LIDL DUPĂ CE S-A FĂCUT ANUNȚUL. OFERTELE IREALE ALE RETAILER-ULUI GERMAN PENTRU ACEST WEEKEND

Românii se plângeau de prețul cireșelor

Când au apărut primele cireșe în piețele din România, pensionarii se plângeau de prețurile mari și spuneau că nu au bani să cumpere nici sâmburii de la ele. De exemplu, într-o piață din Buzău, erau cele mai scumpe fructe de pe tarabă și costau 60 de lei/ kilogram. Mult pentru buzunarele pensionarilor din oraș. „Am 40 de ani de muncă şi 1.500 de lei pensie, nu îmi permit să cumpăr nici sâmburii”, spunea un bătrân, la o televiziune.

Tot la începutul acestei luni, se preconiza că producția de cireșe va fi mai mică decât anul precedent, din cauza frigului care a afectat pomii fructiferi la începutul primăverii, spun specialiștii.

Cireşele care au apărut acum pe piaţă sunt din spaţii protejate, din import, mai mult ca sigur. Vorbim de soiuri timpurii. La noi momentan sigur se vor coace mai târziu, pentru că am avut parte de o primăvară destul de rece. Am fost afectaţi de acel îngheţ de la sfârşit de martie, început de aprilie. Coacerea ar putea să fie decalată cu cel puţin o săptămână. La staţiune avem cireşi cultivaţi pe 10 hectare de teren. Urmează să stabilim exact în ce procent ar putea fi afectată producţia din acest an”, a transmis, pentru AGERPRES, Andrei Tabacu, inginer în cadrul Staţiunii de Cercetare Pomicolă Istriţa – Buzău.