De unde vine fascinația skaterilor, bikerilor si rollerilor?

De: C. C.
Publicat: 26/12/2019 | 09:30

Generația cu cheia la gât a avut mereu o curiozitate înnăscută de a explora și de a încerca lucruri noi. Sunt copiii care au crescut având constant julituri în coate și genunchi, rezultat al explorării lumii înconjurătoare. Sunt copiii care au crescut departe de ochii grijulii ai părinților, care au descoperit lumea cu propriile mâini și prin propriile experiențe. Au realizat că vor să învețe din greșelile lor, nu din experiențele altora. Și au crescut fără frică, singura temere era că odată intrați în casă, părinții nu îi vor mai lăsa afară.

Sunt cei care au descoperit mersul pe bicicletă singuri, fără roți ajutătoare sau genunchiere, au pășit prima oară pe o placă de skateboard convinși că nu e atât de greu precum pare, au transformat juliturile în amintiri și au devenit tineri care trăiesc liber.

Sunt cei a căror copilărie înseamnă bicicletă, skateboard sau role și a căror pasiune a ajuns atât de mare, încât au făcut din asta un stil de viață. Au început în fața blocului și acum sar pe rampe, balustrade sau scări. Au învățat să-și țină echilibrul pe role, să stăpânească atât de bine ghidonul sau placa, încât acum experimentează cu ele la nivel de sport extrem.

Îi vedem peste tot în București, în skateparcuri sau locuri unde există scări, precum Teatrul Național din București sau Academia Română. Fac spectacol pe străzile Capitalei și participă la competiții care mai de care mai interesante.

Dau un aer tineresc orașului, iar oamenii se opresc să îi privească. Trucurile pe care le fac sunt complexe, periculoase, însă puștii pasionați de role, skate sau bicicletă s-au antrenat ani de zile pentru așa ceva și continuă să învețe zi de zi lucruri noi.

Fascinația lor pentru astfel de sporturi vine din pasiunea pe care o au încă de când erau copii pentru mișcare, pentru explorare și aventură. Bicicleta, rolele sau skateboard-ul erau, atunci, principalele surse de distracție, în absența gadget-urilor, a internetului sau a altor resurse pe care generația actuală le are la dispoziție. Sunt cei a căror copilărie a însemnat mereu joaca afară, cutreierat cu bicicleta sau rolele și alergat toată ziua. Unii dintre ei au ajuns chiar să facă bani din asta: comercializează plăci de skate sau fac vlogging în care arată diverse trucuri, vorbesc despre caracteristicile bicicletelor și alte lucruri interesante.

Alții au joburi normale, în corporații sau publicitate, însă nu-și abandonează pasiunea din cauza asta. Dimpotrivă, au nevoie de ea mai mult ca oricând. Bucureștiul este locul perfect pentru ei, aici sunt structuri pe care pot exersa diferite mișcări, sunt skateparcuri special amenajate, suprafețe ideale pentru role și un vibe mereu pozitiv. În plus, comunitatea celor pasionați de astfel de sporturi este în continuă creștere.

În serile de vară, la intrarea în Parcul Regele Mihai I vei găsi întotdeauna o gașcă de tineri care fac acrobații pe role, bmx-uri sau skate. Lumea îi privește de pe băncuțele din parc, iar mulți se adună cerc în jurul lor pentru a îi încuraja. În București, spectacolele de stradă se întâmplă spontan, lucru care le face cu atât mai speciale.

Este într-adevăr o atmosferă deosebită, pe care orice turist ar trebui să o experimenteze în Bucureștiul underground. Acea parte a orașului nevăzută, dar care are atât de multe de oferit turiștilor: autenticitate, vibe-uri pozitive, naturalețe și un aer proaspăt. Pe lângă obiceiuri și tradiții locale, turiștii  sunt dornici să guste din viața orașului, așa cum este el, de fapt: viu, colorat și plin de artiști neconvenționali. Arta urbană a transformat Capitala și străzile ei.

În zilele noastre, arta nu mai este acel „ceva” pe care îl poți găsi doar în muzee, ci s-a răspândit peste tot- trenuri, tramvaie, pereți goi, rampe, parcuri, blocuri și multe altele. Artiștii nu mai sunt doar acele persoane faimoase și adesea inaccesibile, sunt printre noi și sunt oameni obișnuiți. Au idei, creativitate și talent, pe care le exprimă punându-și amprenta asupra orașului.