Decizia CCR, care vizează angajații și a fost publicată în Monitorul Oficial, a dat naștere unor controverse uriașe

Publicat: 05/04/2023 | 12:28
O decizie CCR a stârnit controverse/ Foto: Pixabay

Decizia CCR care vizează angajații români! Ce trebuie să știi dacă ai un contract individual de muncă (CIM), care „expiră” în timpul suspendării și încetează automat.

Decizia CCR 482/2022 a fost pronunțată toamna trecută, însă a fost publicată abia luni în Monitorul Oficial. Judecătorii au respins excepția de neconstituționalitate referitoare la alineatul 5 al articolului 49 și litera i de la alineatul 1 al articolului 56 din Codul muncii.

„(…) Curtea constată că dispozițiile art. 49 alin. (5) din Legea nr. 53/2003 nu instituie nicio diferență de tratament juridic între salariații cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată în raport cu cei care au contract de muncă pe durată determinată, în ambele cazuri apariția unei cauze de încetare de drept a contractului individual de muncă prevalând asupra cauzelor de suspendare a raportului de muncă.

Faptul că dispozițiile art. 56 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 53/2003 prevăd o cauză specifică de încetare a contractului de muncă pe durată determinată, respectiv ajungerea la termen, este justificată de specificul acestui contract, care generează un raport de muncă limitat sub aspect temporal și care îl deosebește, ca natură, de contractul de muncă pe durată nedeterminată.

Astfel, consecințele diferite ce decurg din acest specific sunt deplin justificate și compatibile cu principiul constituțional al egalității în drepturi, neavând caracteristica discriminării”, se arată în decizia judecătorilor.

CITEȘTE ȘI: CREȘTERILE SALARIALE CU 25%, ANUNȚATE DE GUVERN, PROVOACĂ REVOLTĂ LA NIVEL NAȚIONAL. ANGAJAȚII SUNT STIMULAȚI FINANCIAR PENTRU „ÎNCĂRCĂTURĂ NEUROPSIHICĂ”

Ce au stabilit judecătorii

În decizia CCR, judecătorii au subliniat faptul că se exclude ideea de încălcare a prezumției de nevinovăție, dar și ideea de încălcare a dreptului la muncă. Asta se întâmplă în condițiile în care nici suspendarea CIM, nici încetarea contractului nu reprezintă sancțiuni.

Decizia judecătorilor vine după ce acum ceva vreme, o salariată cu contract pe perioadă determinată i-a fost suspendat CIM la începerea unui proces penal. Aceasta a fost găsită nevinovată, însă contractul îi „expirase” deja și nu s-a putut întoarce la muncă la fostul angajator.

CITEȘTE ȘI: BONUS DE 50% DIN VENITUL NET PENTRU ANGAJAȚI OFERIT DE UN BRAND URIAȘ. CE SALARIU ARE UN CASIER

Toți angajații români trebuie să știe că CIM încetează de drept „la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată”, potrivit articolului 56 din Codul muncii, relatează avocatnet.ro

Articolul 49 din actul normativ stabilește că „De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează.”