Decizia surprinzătoare a tribunalului elvețian! Angajatorii sunt obligați să plătească chiriile angajaților care muncesc de acasă

Publicat: 27/05/2020 | 23:01

Epidemia de coronavirus a afectat pe toată lumea. Mulți oameni și-au pierdut serviciul în această perioadă critică, iar alții au fost nevoiți să muncească de acasă. În acest context o decizie surprinzătoare a avenit din partea instanței supreme a Elveției.

În cadrul unui proces intentat de angajatul unei firme, instanța supremă a Elveției a decis că angajatorii sunt obligați să contribuie la plata chiriilor angajaților, dacă aceştia sunt puşi să lucreze de acasă. (CITEȘTE ȘI: CU CE SE OCUPĂ ACEASTĂ ROMÂNCĂ ÎN ELVEȚIA! CÂȘTIGĂ 9000 DE EURO PE LUNĂ)

Din cauza epidemiei și felului în care aceasta a schimbat viețile oamenilor, numeroase companii din Elveția și din întreaga lume, care doresc să facă economii, au decis că angajații lor să continue lucrul de acasă.  În ceea ce privește Elveția, o hotărâre judecătorească le obligă pe acestea să le plătească angajaților parțial chiriile.

Potrivit ziarului Tages-Anzeiger, Tribunalul Suprem elveţian a obligat o companie să plătească 150 de franci elvețieni (154 dolari) pe lună pentru fiecare angajat care a lucrat de acasă, scrie romaniatv.net.

Reprezentanții companiei elvețiene în cauză, au argumentat că decizia nu este una corectă, având în vedere că angajatul care a apelat la instanță pentru rezolvarea problemei trebuia oricum să plătească chiria. Angajatul nu închiriase spațiul respectiv special pentru a-și desfășura activitatea de lucru. (VEZI ȘI: POVESTEA IMPRESIONANTĂ A ASISTENTULUI SMURD CARE ȘI-A SALVAT PROPRIUL COPIL: „TATI, DAR DE CE AI VENIT TU SĂ MĂ SALVEZI?”)

Însă, instanța a avut o altă viziune și a decis că plata chiriei se înscrie în „cheltuielile care ar aduce beneficii și pentru angajator”, comparând această situație cu cea în care compania se folosește de închirierea de mașini pentru călătoriile de afaceri.

În legislația elveţiană, angajatorului i se impune să plătească angajaților cheltuieli suplimentare necesare pentru desfășurarea muncii, incluzând cazarea pentru un loc extern de muncă. Totuşi, este pentru prima dată când cea mai înaltă instanță din Elveția a tratat tema alocațiilor pentru chiria angajaților care lucrează de acasă.