Decizie finală în cazul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu. Torționarii acestuia au fost achitați

Publicat: 27/07/2023 | 14:12
Verdict final în cazul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu / Sursă Foto: Facebook

Joi, 27 iulie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul final în cazul decesului disidentului anticomunist Gheorghe Ursu. Judecătorii au dispus achitarea definitivă a foştilor ofiţeri de Securitate, Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați că au fost responsabili de moartea lui Ursu.

În anul 2016, a început procesul foștilor ofițeri de Securitate, Marin Pîrvulescu, maior în rezervă, și Vasile Hodiș, colonel în rezervă. Ei au fost acuzați că l-au torturat pe disidentul anticomunist Gheorghe Ursu. În cazul în care ar fi fost găsiți vinovați, cei doi riscau 25 de ani de închisoare. Deoarece inculpații depășiseră vârsta de 60 de ani, procurorii nu au putut să ceară închisoare pe viață.

(NU RATA: Concediile se scumpesc brusc după ultimul anunț. Drumul o să ne coste mai mult dacă plecăm cu mașina)

Verdict final în cazul disidentului Gheorghe Ursu

În cursul zilei de joi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus achitarea definitivă a foştilor ofiţeri de Securitate, Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş. Instanţa supremă a respins, ca nefondate, apelurile depuse de procurori şi Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu. Astfel, a fost menținută  decizia de achitare aplicată în octombrie 2019 de Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit procurorilor, inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare în perioada ianuarie – noiembrie 1985. El a fost arestat pe data de 21 septembrie 1985, iar pe 17 noiembrie 1985 a decedat. Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au fost acuzați că au exercitat acţiuni represive şi sistematice asupra lui Ursu. Aceste acțiuni „au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”. Inițial, disidentul a fost anchetat în stare de libertate de către Mihai Pîrvulescu. Cum Ursu a refuzat să-și denunțe prietenii, printre care scriitorii Nina Cassian, Geo Bogza și Radu Cosaşu, Securitatea a hotărât „continuarea cercetărilor sub stare de arest”. 

În închisoare, Gheorghe Ursu a fost plasat într-o celulă cu doi deţinuţi de drept comun, Marian Clită şi Gheorghe Radu. Ei primiseră ordin de la Securitate să aibă un comportament violent cu disidentul. Bătăile primite din partea ofițerilor de securitate, printre care se număra și Marin Pîrvulescu, i-au fost fatale lui Gherghe Ursu, care a decedat pe 17 noiembrie 1985.

Col. (r) Tudor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din București, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului Gheorghe Ursu au fost condamnați în acest caz.

Invocând diferite probleme medicale, Tudor Stănică nu a făcut nicio zi de închisoare. Mihai Creangă a stat zece ani după gratii, iar Clită a ieşit din puşcărie după nouă ani, pentru bună purtare.

(VEZI ȘI: Acțiunea „Apartamentul”, sau cum un timișorean făcea bani țepuind 7 chiriași o dată)