Decizie oficială: Centralele pe gaz, INTERZISE în România începând cu această dată

Publicat: 16/01/2024 | 15:41

O nouă lege vizează România! Adio, centrale pe gaz! Acestea au fost interzise și înlocuite o altă sursă de căldură. Decizia a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. 

Citește și: ȚEAPĂ PENTRU LOCATORII DE LA BLOC! STATUL I-A OBLIGAT SĂ ÎȘI PUNĂ REPARTITOARE, IAR ACUM S-AU TREZIT CU SUME URIAȘE PE FACTURI

În luna septembrie 2023, reprezentanții Uniunii Europene au adoptat o nouă directivă reformată privind eficiența energetică (UE) 2023/1791. Legea prevede reguli foarte stricte cu privire la centralele pe gaz. În schimb, pentru cei care doresc să obțină certificate energetice pentru locuințele lor, pot instala pompe de căldură. Oficialii au impus și un termen limită pentru punerea în vigoare noilor amendamente.

Când trebuie să scăpăm de centralele pe gaz, în România

Obiectivul Uniunii Europene, prin adoptarea acestei legi, este realizarea unor economii de 11,7% din energia finală și primară față de scenariul de referință (anul 2020). Potrivit noii directive, fiecare țară are obligația de a economisi, anual, energie finală cumulată de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023. Între 2024 și 2026, limita va fi de 1,3%, iar între 2026 și 2024 de 1,5%, urmând să crească la 1,9% în perioada 2028 – 2030.

Toate țările din Uniunea Europeană trebuie să se conformeze cu noile reguli. Pentru a transpune directiva, au la dispoziție o perioadă de 2 ani, începând cu septembrie 2023, momentul în care a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, precizează El Espanol. Totuși, vor exista scutiri pentru anumite industrii consumatoare de energie până la 31 decembrie 2030.

„Cheia acestei directive este să existe o ambiție sporită față de Directiva existentă și chiar față de propunerea Comisiei Europene înainte de aprobarea finală. Noua directivă reprezintă noi oportunități de electrificare.

Pe lângă pompa de căldură, vehiculul electric este promovat ca măsură de eficiență energetică, întrucât deciziile politice care implică arderea directă a combustibililor fosili nu vor fi permise din 2024”, subliniază surse din sectorul energiei electrice, citate de Ziarul Românesc.

În România există aproape 3 milioane de locuințe care dețin centrale termice pe gaz, conform statisticilor obținute de European Academies Science Advisory Council. Totuși, fiind țară membră a Uniunii Europene, cetățenii români trebuie să se conformeze și să urmeze noile reguli.

„Statele membre vor trebui să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, se precizează într-un comunicat al Uniunii.

În prezent, în Europa există 14,84 milioane de pompe de căldură. Țările fruntași sunt Norvegia ( 29.745 de pompe la 100.000 de locuitori) și Finlanda (24.159 de pompe de căldură la 100.000 de locuitori). Apoi, pe listă, urmează Suedia, Estonia, Danemarca, Franța și Italia.

Citește și: NOI SCUMPIRI LA ALIMENTELE DE BAZĂ ÎN 2024! CÂT VOR SCOATE ROMÂNII DIN BUZUNAR PENTRU COȘUL MINIM DE CUMPĂRĂTURI