Decizie surprinzătoare! Johnson&Johnson amână livrarea vaccinului anti-COVID în Europa

Publicat: 13/04/2021 | 21:30

Grupul farmaceutic american Johnson&Johnson a anunţat marţi că a ”luat decizia de a îşi amâna desfăşurarea” vaccinului împotriva COVID-19 în Europa. România trebuia să primească prima tranşă de vaccin miercuri, potrivit anunţului făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.

Se pare că această decizie vine după ce autorităţile sanitare americane au recomandat o suspendare temporară a utilizării acestuia în Statele Unite, pe timpul unei anchete cu privire la formarea unor cheaguri de sânge după vaccinare, relatează News.ro. (CITEȘTE ȘI:  PRIMELE DOZE DE VACCIN JOHNSON&JOHNSON VOR AJUNGE ÎN ROMÂNIA ÎN LUNA APRILIE. „VOM PRIMI CÂTEVA ZECI DE MII DE DOZE”)

Anunțul a stârnit reacția Comisiei Europene care cere clarificări din partea companiei farmaceutice în urma anunţului ″complet neaşteptat″ al acesteia privind amânarea livrării vaccinului său pentru Uniunea Europeană.

Vaccinul Johnson & Johnson, administrat în doză unică, a fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), dar încă nu a fost utilizat în Uniunea Europeană.

Suspiciuni în privința vaccinului produs de Johnson&Johnson

Amânarea livrării vaccinului vine după ce agenţiile sanitare americane au cerut marţi suspendarea utilizării acestui ser după semnalarea a 6 cazuri de tromboze la femei cu vârste între 18 şi 48 de ani, dintre care una decedat, iar alta a fost internată în stare critică.

În toate aceste cazuri este vorba despre un tip de cheag sanguin denumit ″tromboza sinusului venos cerebral″ (CVST) şi asociat cu niveluri reduse ale trombocitelor, notează Agerpres. (VEZI ȘI:  CE TEHNOLOGIE FOLOSEȘTE VACCINUL ANTI-COVID-19 DE LA JOHNSON&JOHNSON ȘI CE EFECTE SECUNDARE ARE. VA FI APROBAT ȘI ÎN EUROPA?)

În SUA au fost administrate până în prezent peste 6,8 milioane de doze din acest vaccin. Responsabilul preşedinţiei americane însărcinat cu gestionarea crizei sanitare, Jeff Zients, a apreciat că întreruperea administrării vaccinului Johnson & Johnson este o măsură de ″precauţie extremă”.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi Adminstraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) au emis o declaraţie comună în care menţionează că astfel de efecte adverse par să fie extrem de rare în prezent şi nu a fost stabilită o relaţie de cauzalitate între vaccin şi formarea de cheaguri sangvine. Cele două instituţii americane se vor reuni miercuri pentru a analiza cazurile semnalate.