Declarația pe propria răspundere revine, iar magazinele se închid la ora 18! Localitatea din România unde autoritățile au impus, din nou, restricții

Publicat: 08/09/2021 | 08:16

Județul Timiș este primul județ în care se aplică, din nou, restricții din cauza numărului mare de cazuri de COVID. Astfel, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis măsuri suplimentare anti-Covid pentru mai multe localități, unde rata de infectare a crescut continuu. În localitatea Secaș, incidența a urcat la 5,13! 

Localitatea Secaș va intra în carantină de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar magazinele se vor închide la ora 18. Carantina se aplică după ce rata de infectare a depășit cifra de 5 la mia de locuitori. Mai exact, incidența a urcat la 5,13, astfel că vor fi aplicate măsurile valabile peste pragul de 4/1.000 de locuitori și mai mic de cel de 7,5, relatează presa locală.

Măsurile suplimentare anti-Covid aplicate în Secaș

Se interzice circulația persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20 – 5, cu următoarele excepţii:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  • deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

În plus, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, sunt obligați să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 5,00-18,00. În intervalul orar 18:00 – 5:00, operatorii economici pot desfășura activitatea de livrare la domiciliu. Se suspendă activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness.

În mai multe localități se vor impune restricții

La Darova rata a crescut peste pragul de 3, astfel că aici se dispun măsuri suplimentare pentru o rată între mai mare de 3, dar mai mică de 4 la mia de locuitori. Aici Aici nu se mai pot face nunți și petreceri, iar barurile, cafenelele și restaurantele se vor închide în interior. Măsuri suplimentare sunt și în localitățile Livezile, Giroc, Iecea Mare și Pișchia.

„În cadrul ședinței, UAT Secaș a fost trecută pe anexa 2, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 4/1000 de locuitori și mai mică de 7,5/1000 de locuitori. Pe anexa 2 se mai află UAT Denta. UAT Darova a fost trecută pe anexa 3, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 3/1000 de locuitori și mai mică de 4/1000 de locuitori. Pe anexa 3 se mai află UAT-urile Bucovăț, Criciova, Giulvăz și Jebel.

Unitățile administrative-teritoriale Livezile, Giroc, Iecea Mare și Pișchia au fost trecute pe anexa 4, având o rată de infectare mai mare de 2/1000 locuitori și mai mică de 3/1000 locuitori. Pe Anexa 2 se mai află UAT-urile Dudeștii Noi și Ciacova”, transmite Prefectura Timiș.

Răzvan Cherecheș: ”Privilegiile pot să fie restricționate, drepturile nu

Profesorul Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, avertizs, în urmă cu câteva zile, că este foarte posibil ca autoritățile să reimpună restricții. Acesta a punctat însă că persoanelor nevaccinate nu li se pot impune restricții care să le afecteze accesul la bunuri de bază, ci doar în ceea ce privește activitățile opționale.

”Orice fel de restricție care să afecteze accesul la bunuri de bază, la cumpărat pâine, apă, produse de bază, este imposibilă.

Restricții pot fi impuse doar pe activitățile complementare, opționale: festivaluri – nu există dreptul de a merge la un festival, călătorii în străinătate – care ar favoriza transmiterea dintr-o țară în alta, orice fel de transport aerian – tot mai multe companii aeriene impun restricții. Dar toate acestea nu sunt drepturi, ci sunt privilegii. Privilegiile pot să fie restricționate, drepturile nu”, a explicat expertul în sănătate publică.

2033 de cazuri noi s-au înregistrat în ultimele 24 de ore

Până astăzi, 7 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.109.076 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 1.059.637 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.033 de cazuri noi de persoane infectate cu COVID – 19, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 246 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Sursa foto: Facebook