Declaratii INCREDIBILE despre tragedia aviatica din Muntii Apuseni! Ce spune seful ISU Alba

De: Cancan
Publicat: 27/01/2014 | 21:26
Adrian Iovan avea o experienta de circa 16.000 de ore de zbor

Structurile angrenate în căutarea avionului şi a victimelor accidentului produs la începutul săptămânii trecute în Apuseni au fost nevoite să apeleze la curieri pentru transmiterea unor informaţii sau a unor mesaje către echipajele de intervenţie, în condiţiile în care comunicaţiile, atât în releele telefonice, cât şi cele asigurate de STS au fost extrem de greu de folosit, a declarat, luni, şeful ISU Alba, colonel Dorel Sofica.

De asemenea, comunicarea către salvatori a coordonatelor exacte ar fi permis ajungerea primelor echipaje în circa 3-4 ore, a subliniat acesta.

Adrian Iovan si Aurelia Ion au pierit in tragedia aviatica din Muntii Apuseni

„Terenul accidentat, împădurit, ceaţa densă şi întunericul au îngreunat foarte mult deplasarea şi căutarea. Comunicaţiile, atât în releele telefonice, cât şi cele asigurate de STS au fost extrem de greu de folosit, fiind nevoie şi de folosirea curierilor”, a spus luni şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, colonel Dorel Sofica, în cadrul unei şedinţe a Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

Acesta a subliniat că, pe lângă întuneric şi ceaţa densă, a fost foarte greu şi prin prisma sistemelor de telecomunicaţii, în condiţiile în care caracteristicile terenului au făcut ca şi staţiile ISU, asigurate din releele STS, şi telefonia mobilă să nu poată fi folosite sau să fie folosită numai o anumită reţea. „S-a ajuns până acolo încât s-au folosit şi agenţi pentru transmiterea unor informaţii sau unor mesaje către echipajele de intervenţie”, a afirmat şeful ISU.

Potrivit acestuia, cu toate că s-a mobilizat un număr semnificativ de resurse şi mijloace, respectiv aproape 600 de oameni din patru judeţe – Alba, Cluj, Bihor şi Mureş – din cauza lipsei unor coordonate precise, localizarea în teren s-a făcut cu dificultate.

Comunicarea către salvatori a coordonatelor exacte ar fi permis ajungerea primelor echipaje în circa 3-4 ore”, a declarat şeful ISU Alba, potrivit Agerpers.

„Singura preocupare a fost o cursă contracronometru pentru a ajunge şi salva vieţile celor care se aflau în avion. Chiar dacă deplasarea, cum am constatat, în final, era orientată corect, a fost nevoie ca cei din teren să mai verifice încă vreo 11 informaţii date de către cetăţeni sau localnici privind posibile locaţii”, a mai spus acesta.

„Mobilizarea exemplară a populaţiei şi cooperarea instituţiilor cu cetăţenii a fost firească şi a fost iniţiată din Centrul judeţean de conducerea intervenţiilor, prin autorităţile locale şi poliţie. Cercetările desfăşurate de instituţiile competente şi evaluarea detaliată a intervenţiilor vor permite clarificarea tuturor aspectelor legale şi îmbunătăţirea procedurilor pentru gestionarea unor astfel de urgenţe. Apreciez că este necesară realizarea la nivelul judeţului a unui dispecerat integrat pentru toate structurile de intervenţie. Este necesară dotarea echipelor de inrervenţie cu tehnică adecvată acestui tip de intervenţe – autovehicule de teren, echipamente de protecţie, telefonie prin satelit, sprijin aerian pentru căutarea supravieţuitorilor”, a declarat şeful ISU Alba.

 

C.V.