Declarațiile unui psihiatru: ”În cazul Dincă nu se vor putea pronunța decât psihiatrii de la IML, după expertiză”

De: Cancan
Publicat: 09/08/2019 | 21:55
Declarațiile unui psihiatru: ”În cazul Dincă nu se vor putea pronunța decât psihiatrii de la IML, după expertiză”

Fostul șef al Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, Diana Cârjaliu, a spus că deși în spațiul public au fost vehiculate mai multe greșeli criminale în cazul „Caracal”, în cazul Dincă „nu se vor putea pronunța decât psihiatrii de la IML, după expertiză.

Fostul medic șef al Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, Diana Cârjaliu a precizat, vineri, într-o postare pe pagina personală de Facebook, că deși în spațiul public, în cadrul anumitor emisiuni televizate, au fost vehiculate mai multe greșeli criminale în cazul „Caracal”, în cazul Dincă „nu se vor putea pronunța decât psihiatrii de la IML”, după expertiză. „Până una altă, este evident un psihopat antisocial, probabil cu discernământ. Mai psihopat că alții? Poate da, poate nu”, transmite Diana Cârjaliu.

Psihiatrul a precizat și faptul că, potrivit ultimelor statistici, România se află pe locul doi în Europa din punct de vedere al incidenţei bolilor mintale, „cu 1403,75 cazuri la 100.000 locuitori, după Estonia, care raporta 2057,27 cazuri la 100.000 locuitori în 2011 la European Health for All Databases, conform unui comunicat de presă referitor la depresii. Anual sunt raportate circa 300.000 de noi cazuri, ceea ce ne plasează tot pe locul doi în Europa”.

Medicul psihiatru a spus că nu se știe nimic despre istoricul psihiatric al personajului Dincă, în afara faptului că „a fost internat de opt ori la psihiatrie, în urmă cu 10 ani, pentru tulburări de comportament secundare abuzului de alcool pe fondul unei personalități dizarmonice”.

„Psihopații sunt în afara spitalelor de psihiatrie, în familiile lor, pe stradă și la locul de muncă. Își construiesc o mască de sociabilitate și moralitate și sunt șarmanți când vor să obțină un beneficiu. Impun autoritate și de multe ori ajung în funcții de răspundere. Știu să-și ascundă faptele reprobabile sau să le justifice convingător. Tuturor le e frică de psihopați și mulți tineri au ajuns să se catalogheze astfel, făcându-și din asta un titlu de glorie”, susține medicul.

Ea a precizat și faptul că, dacă Gheorghe Dincă ar fi fost reclamat pentru o fapta penală, „s-ar fi întocmit dosar penal, procurorul l-ar fi suspectat de a fi avut discernământul alterat, ar fi fost expertizat și încadrat în art. 109 C pen, ar fi fost și supravegheat ulterior”.

„Toți acești „dacă” presupun implicarea responsabilă a unor cetățeni și a mai multor instituții. În realitate, lucrurile se întâmplă astfel: persoana lezată merge la poliție și se plânge iar polițistul îl sfătuiește să nu-și piardă timpul cu plângerea, pentru că dacă agresorul e bolnav psihic, nu pățește nimic. Complet fals, doar că polițistul ori nu are chef de un nou dosar, ori habar nu are pe ce lume trăiește. Uneori, că urmare a unei fapte cu caracter penal, polițistul îl duce pe făptaș la psihiatrie. Și atât”, spune medicul psihiatru.