Dedicații cu cardul, după fiscalizarea bacșișului în România + amenzile pe care le pot primi patronii care încalcă legea

Publicat: 12/01/2023 | 17:53
Fiscalizarea bacșișului, ironizată în social media. Sursă foto: captură video

În urmă cu doar câteva zile, statul a decis că bacșișul de la restaurante trebuie să fie trecut pe bonul fiscal, apoi impozitat. Operatorii economici care încalcă această prevedere vor fi fi amendați cu sume între 2.000 și 4.000 de lei. 

Deși există o mică probabilitate ca nu toți proprietarii să le ofere angajaților partea care li se cuvine, există o soluție pentru cei care vor fi neîndreptățiți. Angajații din HoReCa pot depune o recalmație la ANAF, sau la asociațiile patronale din domeniu, dacă nu vor primi toți banii.

(VEZI ȘI: CÂȚI LEI I S-A CERUT BACȘIȘ UNUI CLIENT PENTRU O CAFEA ȘI UN COCKTAIL, ÎNTR-O CAFENEA DIN PLOIEȘTI. „ȘPAGA” A VENIT DIRECT PE NOTA DE PLATĂ)

Angajații care nu vor primi bacșișul care li se cuvine, se pot adresa la ANAF sau la asociațiile patronale

Fiscalizarea bacșișului a fost tratată ca și o ironie de către anumite persoane. Pe rețelele de socializare a devenit viral un clip video dintr-un restaurant, unde, în mod ironic, sunt date dedicații cu cardul de credit, după cum se poate observa și în clipul de mai sus.

Totuși, Călin Ile, președintele Federației Hoteliere din România a anunțat la o conferință de presă că angajații cărora nu le sunt oferiți banii încasați suplimentar de la clienți, pot sesiza ANAF sau asociațiile patronale.

Patronii care încalcă legea, amendați. Sursă foto: arhivă presă

,,Vor fi proprietari de unităţi care nu vor aloca tot tips-ul către ei. Menţionez că acest lucru este ilegal şi cred că ar trebui să dăm un semnal către acei angajaţi care vor fi nedreptăţiţi că au toate motivele să reclame dacă acest lucru se întâmplă. Şi pot să reclame chiar la autoritatea fiscală din unitatea administrativ teritorială unde activează…

Dar hai să zicem că le e teamă. Pot să facă şi către noi, asociaţiile patronale, să dea un mesaj, pentru că o să încercăm să-i sprijinim. Nu putem lăsa ca această lege să fie prejudiciată de anumiţi patroni care nu vor respecta legea. Şi oricum, aceştia sunt minimali.

Marea majoritate vor încerca să respecte legea şi să distribuie tot bacşişul aşa cum prevede şi cum am insistat”, a declarat Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), în cadrul unei conferințe de presă pe tema ,,Bacşişul, de la lege la practică” care a fost organizată de Agenția pentru Turism, potrivit informațiilor oferite de economica.net. (CITEȘTE ȘI: S-A DAT LEGEA BACŞIŞULUI! ATENŢIE, ROMÂNI: CE TREBUIE SĂ FACEŢI DACĂ MÂNCAŢI ÎN ORAŞ SAU FACEŢI COMENZI ACASĂ)

Bacșiș cu cardul și amenzi

Președintele HORA, Ion Biriș a declarat că unitățile comerciale care vor încălca legea, se vor alege cu amenzi de peste 4.000 de lei, în cazul în care proprietarii nu le oferă angajaților 90% din bacșișul strâns.

,,Mai mult de 50% dintre clienţii care merg astăzi în restaurante şi în hoteluri plătesc cu cardul şi mai mult de 50% dintre aceşti 50% doresc să lase bacşiş pe card. (…) Iată cum de exemplu angajaţii noştri pot să aibă un câştig”, a spus Dragoş Anastasiu, purtător de cuvânt Alianţa Pentru Turism.

This browser does not support the video element.