Descoperire de proporții în Iași! Aproximativ 600 de schelete au fost găsite în gropile săpate în spatele Universității „Alexandru Ioan Cuza”

Publicat: 12/10/2023 | 20:20

O descoperire surprinzătoare a fost făcută în ultimele săptămâni în Iași. Sute de schelete și fragmente osoase au fost găsit în gropile săpate pentru construirea unui nou cămin studențesc, în spatele Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Muncitorii de pe șantier au fost înlocuiți acum de către arheologi, care studiază rămășițele găsite. 

În urmă cu ceva timp, în spatele Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în complexul Titu Maiorescu, au fost demarate lucrările pentru construirea unui nou cămin studențesc, de 200 de camere. Însă, lucrările au fost sistate la sfârșitul lunii octombrie, atunci când mai multe schelete au fost găsite în gropile săpate de muncitori. În nici două săptămâni, numărul scheletelor descoperite acolo s-a dublat: de la 300, la circa 600 acum.

(CITEȘTE ȘI: DESCOPERIRE FABULOASĂ ÎN ROMÂNIA, LÂNGĂ ORADEA. ARHEOLOGII AU GĂSIT MORMÂNTUL UNEI FEMEI CARE A FOST ÎNGROPATĂ CU PESTE 100 DE INELE DE AUR)

600 de schelete descoperite în Iași

După ce scheletele și fragmentele osoase au fost descoperite, șantierul din Iași a fost golit de muncitori, iar locul lor a fost luat de arheologi, care fac cercetări. Deși descoperirea este una surprinzătoare, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” speră că lucrările pentru noul cămin studențesc o să repornească în curând.

„Acolo se construiește un cămin studențesc cu 200 de camere. Lucrările au fost sistate, dar sperăm că nu vor fi mari întârzieri. Arheologii continuă activitatea de descărcare arheologică, sub supravegherea procurorilor militari şi sub paza jandarmilor”, a declarat rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. dr. Tudorel Toader, potrivit ziaruldeiași.ro.

Așa cum spuneam, pe șantier au fost trimiși arheologii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, care bănuiesc că scheletele ar aparține unor soldați germani din cel de-Al Doilea Război Mondial. Această ipoteză pleacă de la faptul că printre schelete s-au găsit şi tăblițele unor soldați germani. Parchetul de la lângă Tribunalul Militar Iaşi a deschis un dosar de anchetă.

„Au fost găsite, într-adevăr, niște însemne militare. Acesta este motivul pentru care am preluat noi cazul. Se continuă cercetarea la faţa locului, nu s-a clarificat toată situaţia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, prim procurorul militar adjunct Codrin Sîrcu.

Astfel, după ce procurorii vor ajunge la concluzia că toate probele au fost dezgropate, acestea vor fi clasificate şi studiate, pentru a se determina cauza morții.

Potrivit arheologilor, în gropile comun, scheletele par să fi fost aruncate de-a valma. De asemenea, unele cadavre par să fi fost împușcate, iar altele prezintă semne de amputare.

„E însă greu de spus în acest moment dacă au fost executați sau în ce împrejurări au apărut acele gropi comune”, spun unii istorici de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

(VEZI ȘI: CUM A FOST EXPUSĂ POPULAȚIA ROMÂNIEI LA RADIAȚIILE UCIGAȘE DE LA CERNOBÎL. AUTORITĂȚILE VREMII AU TRECUT SUB TĂCERE ACCIDENTUL NUCLEAR)