Descoperire importantă pentru identificarea pacienților cu risc mare de deces COVID. Ce spun cercetătorii

Publicat: 18/05/2022 | 21:22
coronavirus

Oamenii de știință au dezvoltat un algoritm pentru a identifica persoanele care prezintă cel mai mare risc de a muri din cauza COVID atunci când sunt tratate într-un spital.

CODOP (COVID-19 Disease Outcome Predictor) va contribui la avertizarea timpurie a medicilor cu privire la persoanele care au nevoie de îngrijire critică, transmite Sky News.

Sistemul utilizează 12 molecule de sânge care sunt colectate în mod normal în spital atunci când un pacient este internat – ceea ce înseamnă că algoritmul ar trebui să fie ușor de adoptat de sistemele de sănătate din întreaga lume.

CODOP utilizează inteligența artificială și poate identifica pacienții care se confruntă cu un prognostic slab, potrivit studiului publicat în eLife. Acesta a constatat că algoritmul poate prezice supraviețuirea sau decesul pacienților spitalizați cu o acuratețe ridicată până cu 9 zile înainte de producerea oricăruia dintre cele două evenimente.

Consecințe după noile variante

VEZI ȘI: MOTIVUL PRINCIPAL AL DECESELOR ȘI CAZURILOR GRAVE DE CORONAVIRUS. ANUNȚUL FĂCUT DE PROF. DR. ADRIAN STREINU-CERCEL

Autorul principal al studiului a declarat că noile variante, scăderea imunității și relaxarea măsurilor de siguranță „înseamnă că vom continua să asistăm la o creștere a numărului de infecții și de spitalizări. Este nevoie de instrumente de triaj valoroase din punct de vedere clinic și generalizabile pentru a ajuta la alocarea resurselor spitalicești pentru COVID-19, în special în locurile unde resursele sunt limitate. Dar aceste instrumente trebuie să poată face față scenariului în continuă schimbare al unei pandemii globale și trebuie să fie ușor de pus în aplicare”.

Au fost folosite date provenite din probe de sânge de rutină prelevate de la aproape 30.000 de pacienți din peste 150 de spitale din Spania, SUA, Bolivia, Honduras și Argentina, între martie 2020 și februarie 2022.

Acest lucru le-a permis cercetătorilor să adune informații de la persoane vaccinate și nevaccinate și a acoperit apariția diferitelor variante, inclusiv Omicron, potrivit Mediafax.