Descoperire științifică uluitoare! Ce este „lipiciul” din mantaua Pământului și ce legătură are cu seismele

Publicat: 13/02/2023 | 17:13
Un nou strat al Planetei iese la iveală. Sursă foto: Pexels

În urmă cu câteva zile, Junlin Hua, cercetător în geoștiințe la Universitatea Texas din Austin, a dezvăluit, în cadrul unui interviu, că lucrează la un proiect prin care să demonstreze existența unui strat necunoscut al planetei Terra. Stratul de manta din astenosferă ar fi format din rocă topită. Descoperire ar justifica modul în care „plutesc” plăcile tectonice. 

Junlin Hua este membră a unei echipe de cercetare care a descoperit un strat de „lipici” la o distanță de 150 de kilometri în adâncimea suprafeței Pământului. Segmentul ar fi format din rocă topită și s-ar găsi în astenosferă, startul component al planetei, care poate fi găsit la o adâncime cuprinsă între 80 de km și 200 de km.

Singurul mod prin care cercetătorii au acces la această zonă lipicioasă este prin intermediul undelor seismice, din moment ce acest strat este răspunzător de mișcarea plăcilor tectonice. Amintim faptul că seismele au loc atunci când două plăci tectonice se ciocnesc, moment în care emit undele menționate.

(CITEȘTE ȘI: Descoperire revoluționară! Oamenii de știință au realizat un vaccin anti-cancer „foarte promiţător”)

Cu au reușit cercetătorii să descopere stratul necunoscut al Pământului?

Pentru a avea o viziune cât mai veridică asupra stratului și a stării sale de agregare, cercetătorii au monitorizat mii de seisme, prin intermediul a 716 de stații din întreaga lume. De asemenea, oamenii de știință au utilizat și instrumente din insule, așezări pe plăci tectonice mai mici, pentru a vedea de ce au loc „lovituri” neașteptate în ocean.

„În acest studiu, folosim în principal instrumente seismice pe continente și, deși am folosit și unele instrumente din insule, există cu siguranță anumite grade de „goluri” de date în ocean. Prin urmare, un studiu de urmărire frumos ar fi folosirea altor tipuri de date sau instrumente seismice situate pe fundul oceanului pentru a reduce acest decalaj”, a spus Junlin Hua.

(CITEȘTE ȘI: Descoperire uimitoare! Cine va supraviețui în cazul în care va avea loc un atac nuclear)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult