Descoperirea istorică și ireală care schimbă tot ce știam despre România. Ce au găsit muncitorii care lucrau pe șantierul drumului expres Tureni – Autostrada Transilvania

Publicat: 03/11/2023 | 08:33
Ce au descoperit muncitorii care lucrau pe șantierul drumului expres Tureni - Autostrada Transilvania

Muncitorii care lucrau pe șantierul drumului expres Tureni – Autostrada Transilvania (DN1 – A3) au făcut o descoperire istorică! Lucrătorii, în timp ce efectuau săpături, au găsit vestigii dacice și romane. De altfel, cel care a anunțat public acest aspect a fost chiar primarul comunei. Detaliile se află mai jos, în articol.

Șantierul drumului express Tureni – Autostrada Transilvania s-a deschis în urmă cu mai bine de două luni. Până acum, s-a înregistrat un progres considerabil, iar drumul va lega DN1 de A3. Zeci de utilaje lucrează la terasamente în zona Tureni, iar drumul expres va fi de aproape cinci kilometri. Fiecare parte va avea câte două benzi și va exista o porțiune mediană cu separatoare de sens. De asemenea, vor mai exista și bretele de legătură, între A3 și DN 1 (Cluj Napoca – Turda), care vor avea o lungime de zece kilometri.

Însă, în timpul acestor lucrări pe drumul expres, muncitorii au făcut o descoperire remarcabilă. Mai cu seamă, au fost descoperite vestigii dacice și romane, aspect care întărește, de altfel, scrierile istorice.

Vezi și ROMÂNIA GĂZDUIEȘTE SINGURA CASĂ DIN LUME CU O CASCADĂ NATURALĂ ÎN CURTE! CUM ARATĂ CELEBRA „CĂSUȚĂ ALBASTRĂ”

Au fost descoperite vestigii dacice și romane

Vezi și SUTE DE SCHELETE UMANE, GĂSITE PE UN ȘANTIER DIN IAȘI. JANDARMII AU ÎMPREJMUIT LOCUL, CINE AR FI MORȚII

Descoperire istorică pe drumul expres Tureni – Autostrada Transilvania: vestigii dacice și romane

Au fost efectuate lucrări de descărcare arheologică pe drumul expres Tureni – Autostrada Transilvania, iar descoperirea făcută de specialiști mai adaugă o informație esențială în istoria țării. Experții au descoperit o lance din vremea dacilor, două locuințe romane semi adâncime, bucăți de ceramică fină și bucăți dintr-un vas de provizii. De altfel, a fost descoperit și un act vechi de sute de ani.

„Tureniul a fost locuit de daci, apoi și de romani, iar acest lucru a fost reconfirmat de specialiști. Lucrările de descărcare arheologică de pe traseului drumului de legătură între DN1 și A3 au dus la descoperiri extrem de valoroase. O lance din vremea dacilor, care datează din secolul al doilea, înainte de Hristos, respectiv o așezare civilă romană, din secolele 2-3 d.H. Așezarea romană este complexă: s-au găsit două locuințe romane semi adâncite, bucăți dintr-un vas de provizii de tip dolium, gropi de provizii și alte bucăți de ceramică fină.

Și încă ceva s-a mai descoperit: dovada că aici trăiesc români de sute de ani. Arheologii au găsit un contract de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba română. Adică acum mai bine de 750 de ani la Tureni se vorbea deja limba română.

Le mulțumesc arheologilor pentru munca extraordinară pe care o fac și pentru dovezile pe care le găsesc. Știm cine suntem, dar la fel de important este să știm și de unde venim”, sunt declarațiile făcute de Daniela Mănăilă, primarul comunei Tureni.

Citește și DESCOPERIREA DIN MAREA NEAGRĂ I-A ALERTAT PE CERCETĂTORI. CE AU GĂSIT PE FUNDUL MĂRII E DE-A DREPTUL INCREDIBIL

De altfel, Primăria Tureni a transmis un comunicat, după declarațiile făcute de primar. Reprezentanții au revenit cu informații referitoare la actul de vânzare-cumpărare descoperit pe șantier. Documentul nu fusese, de fapt, descoperit pe traseul A3 – Tureni și nici nu era scris în limba română, ci în latină. Data care apare pe act este 1276, iar numele comunei era scris „Villa Thur”.

Sursă foto: Știri de Cluj