,,Deștept ca ziua, și prost ca noaptea”. Care este, de fapt, sensul uneia dintre cele mai folosite expresii românești

Publicat: 07/02/2023 | 14:57
Sensul expresiei românești. Sursă foto: colaj Cancan / Pixabay

Limba română este plină de expresii care mai de care mai ,,ciudate”, al căror înțeles dă de gândit oamenilor. Probabil fiecare dintre noi a auzit de comuna expresie ,,Deștept ca ziua, și prost ca noaptea”, o expresie jignitoare la adresa celui căruia îi este adresată. 

Dacă ne uităm la explicația oferită de Dicționarul Explicativ al Limbii Române, adjectivul ,,prost” se traduce prin: ,,Lipsit de inteligență, fără judecată, fără minte”, unele dintre cele mai întâlnite sinonime fiind: ,,tont”, ,,nărod”, ,,nătărău” sau ,,prostănac”.

(CITEȘTE ȘI: 5 EXPRESII DIN ROMÂNĂ CU DEFINIŢII CARE AMUZĂ STRĂINII)

,,Deștept ca ziua, și prost ca noaptea” – care-i sensul acestei expresii

Pe lângă multitudinea de expresii românești, cea prezentată astăzi este folosită la rang înalt de către persoanele care urmăresc nivelul de inteligență al unei persoane. Majoritatea oamenilor aleg să se folosească de expresiile românești, pentru a-și exprima părerea față de o situație, un obiect sau chiar o persoană.

Când spunem cuiva că este ,,prost ca noaptea”, primul gând sugerează ideea că diferența dintre el și un individ deștept este atât de clară precum diferența pe care o facem între zi și noapte. (VEZI ȘI: „ASTĂZI AM CUNOSCUT EXPRESIA: «ȚIP DE FOAME!»”. POVESTEA CUTREMURĂTOARE A UNEI FEMEI CARE A CERUT UN SIMPLU COVRIG UNUI NECUNOSCUT, LA TELEFON)

O altă explicație ar putea fi faptul că legătura dintre ,,noapte”, care reprezintă întunericul – intervalul dintre apusul și răsăritul Soarelui, și ,,prostia”, poate fi dedusă din sensul figurat al substantivului ,,întuneric”, sensul de ,,necunoștință, prostie sau incultură”.

Dacă ,,prostia” este asociată cu ,,noaptea” și am aflat de unde vine această comparație, ce legătură există oare între ,,deștept” și ,,zi”?

Ei bine, în comparația ,,deștept ca ziua”, ca și în cazul expresiei de mai sus, și aici denotă ceva, și anume asociația dintre ,,lumină” și ,,inteligență”. Adjectivul ,,deștept” induce ideea de ,,treaz”, adică persoană care ,,vede cu ochii deschiși lumina zilei”.