Detoxifierea de toamna cu supe!

De: Cancan
Publicat: 30/08/2010 | 00:00

Cand se schimba anotimpul si corpul nostru sufera schimbari, iar gospodinele stiu ca orice sfert de an impune o curatenie generala, nu doar in casa, ci si in interiorul nostru. De aceea, am pregatit un meniu zilnic, alaturi de specialisti in nutritie, pentru o detoxifiere usoara si optima pentru corp. Ceea ce face aceasta „reteta” mult mai interesanta decat cele obisnuite este ca actioneaza pe baza de supe delicioase. Luni Mic dejun Un bol de cereale cu lapte si capsune Gustare O cana cu supa de pui Pranz O cana cu supa de pui si o portie mica de macaroane cu branza Gustare O felie de pepene rosu Cina Supa de pui si o salata de legume fara carne Marti Mic dejun O ceasca de cafea, o bucata de placinta cu branza si o pruna Gustare Un mar Pranz Ciorba cu perisoare si smantana Gustare Un baton de cereale Cina Ciorba cu perisoare si o salata de fructe Miercuri Mic dejun Un iaurt de baut si trei biscuiti cu gem de casa Gustare Un porumb fiert si o cana de ciorba de legume Pranz Ciorba de legume si friptura de vita la gratar Gustare Trei smochine Cina Ciorba de legume si orez cu lapte Joi Mic dejun Iaurt cu fructe Gustare O felie de pepene Pranz Supa de rosii si vita la cuptor Gustare Salata de vinete cu crutoane Cina Supa de rosii sau de pui si legume la gratar Vineri Mic dejun Un platou de branzeturi cu crutoane din paine integrala si struguri Gustare O cana cu supa de rosii Pranz Supa de rosii cu fidea si ardei gras cu branza de vaci si marar Gustare Un baton de cereale Cina Supa de rosii si o portie de ton fara ulei Sambata Mic dejun O felie de paine toast cu sunca si cascaval si cateva masline Gustare O rosie cu branza de vaci si marar Pranz Ciorba de legume si un piept de pui la gratar Gustare O felie de pepene rosu Cina Ciorba de legume si un porumb fiert Duminica Mic dejun O cana de branza de casa, o rosie si un ardei gras Gustare O placinta mica Pranz Supa de pui si o portie de spanac cu ou Gustare Un mar Cina Supa de pui si o salata de legume cu branza feta Uite ce se ascunde in supe si ciorbe Supa de pui Secretul acestui deliciu culinar este chiar in metoda de preparare. Supa de pui traditionala se face foarte usor, prin fierberea unei pasari alaturi de morcov, ceapa si telina. Nimic nu se prajeste sau se taie, deci niciuna dintre proprietatile componentelor nu se pierde. Carnea de pui, in special gaina, contine proteine si aminoacizi – precum tiptofanul, care ne da starea de bine -, magneziu, fosfor, potasiu si calciu! Tot in aceasta carne se regasesc vitaminele din grupul B, putin fier si seleniu. Morcovul, ceapa si telina vin si ele cu un aport mare de vitamina C, betacaroten, flavonoide, bor, cupru si zinc. Astfel, supa de pui este recomandata ca leac in orice boala, mai ales in cazul racelilor care provoaca anemii severe. Ciorba de legume Iata o altfel de abordare a clasicei retete, care-i poate convinge chiar si pe cei mici sa consume acest fel de mancare. Asadar, ingredientele: Un bat de betacaroten pentru ochi buni si frumosi (morcov); ? O bila de potasiu amestecat cu mult calciu pentru imunitate si oase (ceapa); ? O bucatica de sanatate aromata pentru plamani si tesuturi (telina); ? Un grasut pentru piele frumoasa si tanara (ardei gras); ? Cateva margele magice pentru inima (mazare); Mingiute de amidon si potasiu pentru a ramane vesnic tanar (cartof); ? Inimioare de vitamina C pentru a elimina toxinele (rosii); ? Minunatul pansament pentru stomacul tau (dovlecel); Totul se pune intr-o oala, se lasa la fiert si, cu multa dragoste si savoare, se consuma ori de cate ori ai nevoie. De aceea, ciorba de legume este de nelipsit din dieta ta! Supa de rosii Ti se pare banala aceasta supa, nu? Ei bine, 90% din continutul rosiei este apa imbogatita cu vitamine, minerale, enzime si alte substante active ale tomatelor. Dintre vitaminele continute de rosii, cele mai importante sunt vitamina A, complexul B (B1, B2, B5, B6), vitamina C, vitamina E si vitamina K . Mai contin potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu. Mai mult, rosiile contin licopina, o substanta cu un puternic efect antioxidant, ceea ce face aceasta supa nutritiva si ideala intr-o cura de detoxifiere. Ciorba cu perisoare Carnea de vita este plina de fier necesar sangelui si contine cea mai mare cantitate de proteine gasita in alimente. Proteinele contribuie la formarea tesutului muscular, irigarea si functionarea optima a acestuia. Mai mult, consumata in cantitati normale (100-150 g pe zi), carnea rosie combate diferite forme de cancer, prin inhibarea celulelor moarte si a tumorilor. Legumele din acest fel de mancare vin ca aliate pentru beneficiile perisoarelor si multiplica eficacitatea lor.