Dezastrul din Paris prevestit de pe 6 aprilie? Ce se întâmplă cu bisericile din Franța

De: Cancan
Publicat: 16/04/2019 | 08:43

Incendiul de proporții care a mistuit Catedrala Notre Dame din Paris a întristat tot mapamondul. Ce nu știe multă lume este că moștenirea creștină a Franței se află sub amenințarea militanților radicali de mai mult timp. Numai anul trecut au fost vandalizate aproape 1.000 de biserici! 

Un incendiu a izbucnit luni seară la catedrala Notre-Dame din Paris. Nu este clară cauza incendiului, însă The Sun a ”prevestit” dezastrul din Paris încă de pe 6 aprilie, atunci când a semnalat printr-un amplu articol pericolul la care sunt expuse toate bisericile din Franța în fața militanților radicali. Cifrele emise de poliția franceză au arătat că 875 din 42258 de biserici din Franța au fost vandalizate anul trecut.Alte 129 de biserici au raportat furturi din incintă.

Ministerul de Interne a declarat că 59 de cimitire au fost, de asemenea, vandalizate.

În timp ce cifrele sunt în scădere față de anul precedent, când au existat 1045 de acte de vandalism și 109 furturi, acestea se află încă la un nivel „îngrijorător”, potrivit lui Le Figaro.

Deputații din opoziție, Annie Genevard și Philippe Gosselin, au solicitat o investigație parlamentară privind faptele anti-creștine din Franța, susține thesun.ie.

Cum a pornit incendiul

În jurul orei locale 18:50 (19:50, ora României), se declanșează un incendiu la catedrala Notre-Dame din Paris. Câteva sute de pompieri intervin ore în șir pentru a potoli flăcările care mistuiau monumentul istoric. Foarte rapid, focul, care a izbucnit undeva în pod, în zona de sus a edificiului a cuprins o turlă, care s-a rupt și s-a prăbușit în interior.

Incendiul a izbucnit la oră de vârf, când centrul Parisului, inclusiv Ile de la Cite, insula de pe Sena unde se află și Notre Dame, gem de maşini. De altfel, imaginile spun totul. În loc să se depărteze de locul incendiului, mulţi parizieni şi turişti au mers către catedrală, în timp ce 400 de pompieri încercau să ajungă cât mai aproape. Unul dintre cele mai dramatice momente a fost prăbuşirea turlei catedralei sau fleșa, cum i se mai spune, adică acel turn în formă de săgeată de la mijlocul catedralei, care ajungea la 93 de metri înălţime.

Odată cu fleşa, s-a prăbuşit şi acoperişul pe toată lungimea impresionantă a catedralei, 130 de metri. Deşi au intervenit cu 16 tunuri cu apă, tot ce au putut face pompierii a fost să combată focarele la care puteau avea acces din afara monumentului. Nimeni nu ştia ce a rămas la interior, după căderea acoperişului. Se credea că cel mai probabil au fost afectate şi coloanele şi arcadele gotice din piatră, dar se spera că structura de rezistenţă a lăcaşului a rezistat şocului.