Dilema din zilele de doliu naţional pentru Regele Mihai I. Părinţii şi dascălii, puşi în încurcătură

De: Cancan
Publicat: 08/12/2017 | 16:10
Sursa foto: casa-regala.blogspot.ro

Citeşte şi: Simplă coincidenţă sau destin? Detaliul semnificativ care îi leagă pe Regele Mihai şi pe Regina Ana chiar şi dincolo de moarte

În zilele de 14 şi 15 decembrie, multe grădiniţe, dar şi în şcolile în care mai sunt organizate aceste manifestări, programaseră serbările de sfârşit de an, mai ales că este ultimul weekend înainte de vacanţa de iarnă, care va începe pe 22 decembrie. În toate aceste instituţii din ţară se discută vineri dacă se va respecta recomandarea sau dacă serbările pot fi reprogramate sau vor fi anulate.

„Având în vedere adoptarea de către Guvernul României a HG 870/2017 privind declararea zilelor de 14, 15 şi 16 decembrie 2017 zile de doliu naţional pe teritoriul României, în memoria majestăţii Sale Regele Mihai I al României, şef al statului român între anii 1927-1930 şi 1940-1947, vă rugăm să luaţi măsurile ce se impun pentru respectarea acestora, recomandând unităţilor de învăţământ amânarea manifestărilor culturale, artistice şi sportive programate pentru aceste zile.”, potrivit sursei citată mai sus.

Majestatea Sa Regele Mihai I va fi condus pe ultimul drum pe 16 decembrie, la trei zile după ce sicriul cu trupul său va fi adus în România.

REGELE MIHAI A MURIT pe 5 decembrie. Pe 25 octombrie, Regele Mihai a împlinit 96 de ani. Majestatea Sa a venit pe lume pe 21 octombrie 1921, la Palatul Peleş. La vârsta de şase ani, a devenit rege al României. Fiu şi nepot de regi, pe linie paternă şi cu origini greceşti din partea mamei, a avut o copilărie grea, din cauza scandalurilor din familie, dar şi de contextul în care se afla România.

REGELE MIHAI A MURIT pe 5 decembrie. A urcat pe tronul ţării, pentru prima oară în 1927, conform Pro TV. Moartea bunicului său, regele Ferdinand şi renunţarea la tron a tatălui său Carol al II-lea l-a împins la conducerea statului. Cea de-a doua domnie, care a schimbat decisiv istoria ţării şi a Europei, a început însă în 1940.

REGELE MIHAI A MURIT pe 5 decembrie. Exilul Regelui Mihai şi al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nuntă din Atena. Au locuit până la sfârşitul anului 1948 la vilă Spartă, locuinţa Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai şi Regină Ana s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956.

Soţia Regelui Mihai al României a adus pe lume cinci fete: Principesa Margareta a României – Custode al Coroanei Romaniei – (n. 1949), Elena, Principesă a României (n. 1950), Irina Walker (n. 1953), Sofia, Principesă a României (n. 1957) şi Maria, Principesă a României (n. 1964). Cu ocazia zilelor de naştere, Regina Ana îşi dora să fie în prezenta celor dragi.

În urmă cu câţiva ani, de dragul soţiei sale bolnave, Regele Mihai a plecat din România în Elveţia. Acolo, cuplu regal a avut o casă pusă la dispoziţie de o persoană apropiată. Regele Mihai I şi Regina Ana şi-au trăit acolo ultimii ani din viaţă şi tot acolo au murit.

REGELE MIHAI A MURIT pe 5 decembrie. Majestetea Sa a rămas văduv anul trecut. Regina Ana a murit pe 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani, departe de România, în ţara în care a locuit în ultimii 50 de ani, Elveţia. Alteţa Sa a încetat din viaţă la ora locată 13.45 la Spitalul Morges din Elveţia. Regina Ana a fost înmormântată la Curtea de Argeş pe 13 august 2016, zi în care Guvernul României a declarat zi de doliu naţional.