Directivă de la FMI pentru România. Ce le transmit specialiștii de la Fondul Monetar guvernanților de la noi

Publicat: 02/02/2024 | 10:50

Experții Fondului Monetar Internațional, în frunte cu Jan Kees Martijn, s-au aflat la București pentru o analiza economică anuală a României. Ce le transmit specialiștii de la FMI guvernanților de la noi.

În această săptămână, o echipă a Fondului Monetar Internațional, condusă de șeful misiunii pentru România – Jan Kess Martij, s-a aflat la București pentru a analiza anuală periodică a economiei românești. Pentru acest an, FMI se așteaptă la creștere de aproape 3% a economiei în țara noastră.

Citește și: AMENDĂ URIAȘĂ PRIMITĂ DE UN ȘOFER, PENTRU CĂ A ARĂTAT DEGETUL MIJLOCIU. CÂȚI BANI A FOST NEVOIT SĂ PLĂTEASCĂ

Directiva Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru România

Joi, 1 februarie 2024, la finalul vizitei, experții FMI solicită României impunerea unor noi măsuri fiscale care să reducă deficitele la niveluri sustenabile. Conform informațiilor oferite în comunicatul FMI, veniturile din taxe ale țării sunt cu mult sub nivelul țărilor din Uniunea Europeană și prea mici pentru a susține servicii publice la standarde UE. Singura cale de progres rămâne o viitoare reformă substanțială a politicii fiscale.

„Pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcţia corectă şi a creat venituri suplimentare. Cu toate acestea, noi prognozăm deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, având în vedere costurile noii legi a pensiilor. Noi măsuri vor fi necesare pentru a reduce deficitul la niveluri sustenabile. Veniturile din taxe ale României sunt cu mult sub nivelul din ţările comparabile şi prea mici pentru a susţine servicii publice la standarde UE. În consecinţă, nu există o cale realistă de progres fără o reformă substanţială a politicii fiscale”, se precizează în comunicatul FMI.

Astfel, FMI recomandă României reforma impozitului pe venit prin eliminarea scutirilor rămase, introducerea unui impozit progresiv, creșterea veniturilor din TVA – prin impozitarea mai multor produse la cote standard, introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele construcțiilor și a transporturilor și creșterea impozitării proprietăților.

„În elaborarea şi implementarea modificărilor politicii fiscale, predictibilitatea este vitală. Discuţiile pregătitoare şi comunicarea planurilor referitoare la reformarea taxelor ar facilita activitatea de planificare a firmelor şi gospodăriilor şi ar îmbunătăţi climatul investiţional”, subliniază experţii FMI.