Directorul ANM, avertisment crunt: Urmează fenomene meteorologice extreme în toată România

Publicat: 25/03/2020 | 12:05
Directorul ANM, avertisment crunt: Urmează fenomene meteorologice extreme în toată România

Ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul lunii martie, dar meteorologii au emis, în ultimele zile, coduri portocalii, galbene și chiar roșii pentru mai multe zone ale țării. Iarna nu se retrage încă, există ninsori abundente în multe regiuni, iar intensificările vântului sporesc starea de disconfort.

Elena Mateescu – directorul ANM – spune astfel de fenomene se situează în ”normalitate”, chiar dacă primăvara ar trebui să se afle în prima plan, la nivel meteorologic. Directorul ANM a reamintit că, în anul 2018, în această perioadă a anului, a nins consistent.

Am mai avut un astfel de episod chiar de Ziua Mondială a Meteorologiei acum doi ani, în 23 martie 2018; ne aflam sub incidenţa unui cod galben şi chiar portocaliu pentru jumătatea sudică a ţării, inclusiv în Bucureşti. Stratul de zăpadă a fost mult mai mare în 2018. Verificam măsurătorile în statistică şi la Bucureşti am avut 28 de cm de zăpadă”, a transmis directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

(CITEȘTE ȘI: ANM A MODIFICAT PROGNOZA. IARNĂ SIBERIANĂ ÎN ROMÂNIA. CÂND SCĂPĂM DE VISCOL ȘI NINSORI)

”Nu trebuie să excludem şi manifestări de vreme extremă”

Tocmai de aceea nu pot fi excluse anumite manifestări severe ale vremii, iar oamenii nu ar trebui să fie foarte surprinși. Luna martie este o lună ”capricioasă”, o lună de tranziție, mai spune directorul ANM.

”Iată că doar la doi ani distanţă avem un alt episod care ne aminteşte că în sezoanele de tranziţie nu trebuie să excludem şi manifestări de vreme extremă. Până la urmă, luna martie este cea mai capricioasă lună a primăverii, face trecerea către sezonul cald şi de aceea iată că nu sunt excluse astfel de episoade în contextul în care vorbim de o creştere a frecvenţei meteorologice extreme, cu o mai mare amplitudine mai ales în sezoanele de tranziţie, în primăvară sau în toamnă”, a explicat, într-un interviu acordat dcnews.ro, Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.