Doi români au ajuns la spital cu o boală rară. Medicii au descoperit că mâncaseră același aliment

Publicat: 25/06/2023 | 14:32

Doi bărbați au ajuns la Institutul Matei Balș cu o boală rară, după ce au mâncat același aliment. Ce au descoperit medicii în urma investigațiilor făcute?

Doi bărbați, în vârstă de 54 de ani, respectiv 76 de ani, au ajuns de urgență la Institutul Matei Balș cu probleme serioase de sănătate. În urma investigațiilor, cadrele medicale au descoperit că aceștia suferă de botulism, o boală rară. Cel mai probabil, cei doi s-ar fi îmbolnăvit după ce au consumat converse cu mâncare. Pacienții sunt acum atent monitorizați.

„Problema este potențialul de agravare, poate fi pusă în pericol viața pacientului, toxina este responsabilă de complicații precum paralizie facială, paralizie la nivelul membrelor și se poate ajunge și la deces”, spune Adrian Marinescu, medic infecționist.

CITEȘTE ȘI: O JUCĂRIE CELEBRĂ A FOST RETRASĂ DE LA VÂNZARE! MAI MULȚI COPII AU FOST RĂNIȚI ȘI AU FOST DUȘI LA SPITAL

Specialistul spune că dacă există suspiciunea de îmbolnăvire, atunci trebuie mers neapărat la spital. „Trebuie inițiat tratamentul, tratament care se face cu antitoxină, cu cât se instituie mai repede, cu atât riscul să ai complicații este categoric mai mic”, a mai spus Adrian Marinescu, relatează Digi24.ro

CITEȘTE ȘI: COMUNA DIN ROMÂNIA CARE VA AVEA O CLĂDIRE DE 688 DE MILIOANE DE EURO. VA FI A DOUA CA SUPRAFAȚĂ DIN ȚARĂ, DUPĂ CASA POPORULUI

Ce este botulismul

Botulismul este o boală rară, care poate deveni fatală. Este generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Aceasta se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire. De asemenea, stările acestea pot fi urmate de o slăbiciune a mușchilor brațelor, pieptului și picioarelor.

Botulismul poate apărea în diferite moduri. Celule acestei bacterii se regăsesc în apă și în sol. Acestea produc toxina botulinică, după ce sunt expuși la niveluri scăzute de oxigen și anumite temperaturi. Botulismul alimentar apare atunci când sunt consumate alimente ce conțin toxina. Pentru a preveni apariția acestei boli, oamenii trebuie să se asigure de prepararea corectă a alimentelor.

Această toxină se distruge prin prepararea termică la o temperatură de peste 85 de grade Celsius, timp de mai mult de 5 minute. Specialiștii avertizează că nu este bine ca cei mici să mânânce miere, pentru că aceasta crește riscul de a conține toxina. Moartea survine de la 5 până la 10% dintre cazuri. Această boală poate afecta și o serie de alte animale. Tratamentul se face prin administrarea antitoxinei, însă în cazul persoanelor care au probleme de respirație atunci este nevoie de ventilație mecanică.